Leuto talvi tulossa

Pitkän linjan sääennustaja Aarne Juhonsalo perustaa havaintonsa pitkäaikaiseen sään seuraamiseen. Arkistokuva

 

Sääennustaja Aarne Juhonsalon mukaan Oulaisten korkeudella saatetaan nähdä vielä sankkojakin lumipyryjä.

Pitkän linjan sääennustaja, oulaistelainen Aarne Juhonsalo ei ole yllättynyt tämän talven lumipyryistä. Sen hän nimittäin ennusti jo viime syksynä. Hänen oma lumenmittauspisteensä näytti äskettäin 44 senttimetrin lukemaa, mikä on vain vähän viimeisen 50 vuoden keskiarvoa korkeampi. ”Joskus on ollut jopa 80 senttiä lunta”, Juhonsalo muistelee.

Kulunut talvi on ollut siitä erikoinen tapaus, että Helsingissä on mitattu kertaalleen Suomen korkein lumen syvyys. Aarne Juhonsalo selittää ilmiön lumipyryillä, jotka ovat hyvin yleisiä Salpausselän eteläpuolella. Sen sijaan esimerkiksi Lapissa lunta kertyy tasaisemmin, eikä se sula pois yhtä nopeasti kuin etelässä.

”Nyt on sellainen vire, että mekin olemme siirtyneet etelään päin satoja kilometrejä, eli kunnon pyryjä tulee enemmän ja enemmän”.
Ilmastonmuutos on totista totta ja sen tietää sääprofeetta Aarne Juhonsalokin. Mitään radikaaleja säämullistuksia ei hänen mukaansa ole kuitenkaan lähiaikoina tapahtumassa.
”Pikku pakkaspiikkejä tulee, mutta ei kunnon talvia, kuten vielä 30 vuotta sitten oli. Joskus on täälläkin ollut pakkasta 45 astetta. Tämän talven ennätys on 31 astetta, mikä on aika maltillinen lukema. Kaiken kaikkiaan tämä talvi on ollut leuto. Tammikuun lämpötila on sellainen kuin se keskimääräisestikin on”.

Talvi etenee Aarne Juhonsalon mukaan normaaleissa merkeissä, eli hirveän kylmäksi ilmat eivät mene ja lunta saattaa tulla vielä pyryttämällä. Se mikä ei ole niin normaalia on, että lämpötilat saattavat pysyä hyvinkin pitkään samoissa lukemissa. Tämä taas johtuu siitä, että ilmakehän rakenne on tällä hetkellä erilainen.
”Paksu ilmakehä estää suuremmat lämpötilan vaihtelut. Jos ennätyksiä tehdään, tapahtuu niitä vain lämpöiseen suuntaan”.

 

Aarne Juhonsalo on ollut tuttu osallistuja Ruukin kyläyhdistyksen vuosittain järjestämissä kansansääennustuksen SM-kisoissa. Viimeisin mestaruus vuodelta 2019 onkin juuri Juhonsalon taskussa. Hän aikoo olla karkeloissa mukana taas ensi kesänä, mikäli koronatilanne antaa siihen mahdollisuuden.
”Kyllä kisoihin täytyy osallistua, sillä haluan kannattaa tällaista toimintaa. Onhan se yhdenlaista kansankulttuuria”.

Itse koronalta on Aarne Juhonsalo onnekseen vielä välttynyt, kun on muistanut pysyä etäämmällä suuremmista ihmisjoukoista. Hän kuitenkin tunnustaa, että tämä vitsaus on rajoittanut paljon myös hänen elämäänsä.
”Viime kesänä piti lähteä Sveitsissä käymään, kun tyttö oli hommannut kaiken talvella valmiiksi. Mutta korona perui sen matkan, eikä mitään uusia suunnitelma uskalla tehdä”.

Mutta vaikka ensi kesäkin vietetään todennäköisesti koronan varjossa, täytyy meritoituneelta sääprofeetalta kysyä loppuun vielä yhtä asiaa: millainen on juhannuspäivän sää tänä vuonna?
”Minun ennusteeni perustuvat yleensä pitkäaikaiseen sään seuraamiseen, mutta tuon ennustuksen laatimiseen ei varmasti riitä kykyjä vielä kenelläkään”, kertoo nauraen Aarne Juhonsalo.

Takaisin Jutut -sivulle