”Liikunta yhdistää ihmisiä”

Kansanedustaja Katja Hänninen kävi onnittelemassa satavuotiasta kotiseuraansa. Onnitteluja vastaanottamassa puheenjohtaja Anneli Rajaniemi.

 

Honkamajalla juhlittiin satavuotiasta urheiluseuraa Oulaisten Tarua.

Aivan aluksi, vuonna 1920, seuran nimi oli Pienet Veikot. 1930-luvun poliittisten olojen vuoksi työväen urheiluseuran toiminta on ollut välillä jopa kiellettyä. Myöhemmin, vuonna 1938, seuran nimenä on ollut myös Oulaisten Voima. Painiharrastus oli noihin aikoihin hyvin innokasta. Tarun värikkäät vaiheet on koottu nyt historiikiksi, jonka on kirjoittanut Asta Uusivirta.

Seuran puheenjohtajan, Anneli Rajaniemen elämään Taru on liittynyt niin tiiviisti, että se on melkein kuin neljäs tytär perheessä.
”On täytynyt uskoa tekemäänsä ja saada muutkin uskomaan siihen. Seuran on pitänyt joskus taistella oikeuksistaan lasten ja nuorten hyväksi”, kertoo Rajaniemi juhlapuheessaan.
”Seuran urheilijat ovat saavuttaneet menestystä ja toiminnasta on jäänyt mahtavia muistoja, kun on saatu harrastaa yhdessä sekä kesähelteillä että talvipakkasilla”, hän jatkaa.

 

Antero Mikkonen kirvoitti yleisöstä makeat naurut tulkinnallaan runosta ”Väärä ote”.

 

Sari Virta Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksiköstä muistutti juhlaväkeä siitä, että ei olisi hyvä istua paikallaan tuntia pidempää aikaa kerrallaan. Ministeriö on laatinut liikuntasuositukset kaikille ikäryhmille. Tärkeää on Virran mukaan sekin, kuinka liikuntaa sanoitetaan. Jos sana ”urheilu” herättää vastenmielisiä mielikuvia, niin kannattaa etsiä itselleen jokin leppoisa liikuntamuoto ja lisätä arkiaktiivisuutta vaikkapa kävelemällä rappuset hissin sijaan. Seurat ovat tärkeässä asemassa liikunnan, työkyvyn ja terveyden ylläpitämisessä. Ne ovat sosiaalisesti tasa-arvoisia ja toiminnan mahdollistaa talkootyö.
”On tärkeää, että osallistuminen on kaikille mahdollista ja kaikki kokevat olevansa tervetulleita mukaan toimintaan. Liikunta yhdistää ihmisiä”, toteaa juhlapuheessaan myös Oulaisten Tarun kasvatti, kansanedustaja Katja Hänninen.
”Eduskunta luo puitteita liikunnan harrastamiseen budjetin kautta. Meitä ohjaavat arvot. Liikuntaan sijoitettu euro on tuottavaa bisnestä, kansanterveyden näkökulmasta mitattavaa rikkautta” jatkaa Hänninen.
Ahkerat talkoolaiset ja toimitsijat, jotka mahdollistavat harrastamisen saavat myös Hänniseltä kiitosta.
Juhlan lopuksi palkittiin seuran toiminnassa aktiivisesti mukana olleet: Anssi Hietaharju, Pekka Aitto-Oja, Raimo Kolppanen, Osmo Törmäkangas, Sari Virta, Katja Rajaniemi, Riitta Honkimaa ja Paula Jääskelä. Palkinnot myönsivät Opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksikkö ja TUL.

Takaisin Jutut -sivulle