Lisää kokoontumistiloja liikuntarajoitteisille

Lauantai 3. päivä joulukuuta oli tänä vuonna erityisen vilkas erilaisten tapahtumien kannalta. Tämän huomasi myös Oulaisten seudun Invalidit ry:n puheenjohtaja Paavo Erkkilä. Hän ja muutama muu paikallisyhdistyksen jäsen järjestivät kansainvälisen vammaisten päivän kunniaksi oman tilaisuutensa Oulaisten Olotilassa.
Paavo Erkkilä oli kutsunut paikalle myös kaupungin kermaa kaupunginjohtajasta lähtien.
”Kuten tavallisesti, porukkaa oli paikalla heti alussa eniten. Olimme täällä Olotilassa myös viime vuonna. Tällä kertaa oli päällekkäisiä tapahtumia. Esimerkiksi osa kaupungin edustajista oli lähdössä samana päivänä Kärppä-peliin. Mutta onhan se toisaalta hyvä, että ihmisillä oli vara valita minne menevät”, totesi Paavo Erkkilä.

Oulaisten seudun Invalidit ry:ssä on tällä hetkellä jäseniä 120. Kerran kuussa yhdistys järjestää kahvitilaisuuden seurakuntatalossa.
”Sitten olemme tehneet välillä retkiäkin, muttei enää, kun ei ole lähtijöitä. Monikaan ei lähde yön yli reissulle, jos ei saa omaa sänkyään matkaan. Lisäksi meidän jäsenemme ovat jo niin iäkkäitä, etteivät halua lähteä enää koronan jälkeen minnekään”.

Invalidien ja vammaisten asiat ovat Paavo Erkkilän mukaan Oulaisissa pääasiassa hyvällä tolalla. Eniten väki kaipaa liikuntarajoitteisille sopivia esteettömiä kokoontumistiloja.
”Penttilän talo soveltuu jollain tavalla, mutta sen paikan huonejärjestely ei oikein sovi isomman porukan kanssa. Kaipaisimme siis lisää kokoustiloja. Tämä Olotila on melkeinpä nyt ainoa tila, mutta sekin on aina melko lailla varattu”.
Yhdistyneet Kansakunnat (YK) ja sen yleiskokous julisti 3:nnen joulukuuta kansainväliseksi vammaisten päiväksi vuonna 1992. YK:n yleissopimus vammaisten oikeuksista hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa joulukuussa 2006.

Suomen YK-liiton verkkosivujen mukaan maailmalla yli miljardi vammaista henkilöä muodostavat yhden eniten syrjäytyneistä ryhmistä. Vammaisten henkilöiden elämää ja kehitystä vaikeuttaa suuri määrä fyysisiä, oikeudellisia ja sosiaalisia esteitä. Nykyisin vain noin 45 maassa on erityisesti vammaisia henkilöitä koskevaa lainsäädäntöä. Yleissopimus velvoittaa jäsenvaltiot takaamaan myös vammaisille henkilöille kaikki ne oikeudet, jotka aiemmissa ihmisoikeussopimuksissa on vahvistettu kaikille ihmisille kuuluviksi. Keskeisin ajatus sopimuksessa on syrjinnän kieltäminen ja tasapuolisen kohtelun takaaminen kaikilla elämänalueilla.

Takaisin Jutut -sivulle