Liukastumisista ei vielä ruuhkaa päivystyksessä

Tiistaiaamun musta jää ei vielä aiheuttanut potilastulvaa Oulaskankaan yhteispäivystykseen.

 

Kadut ja pyörätiet olivat paikoin erittäin liukkaita tiistaiaamuna ympäri Oulaista. Ylilääkäri Anu Tuomikoski Oulaskankaan yhteispäivystyksestä kertoi tiistaina puoliltapäivin, että heillä aamuliukkaus ei näkynyt potilasruuhkana.
”Ei ole vielä tälle päivälle näkynyt, mutta monet hakeutuvatkin ensitilassa oman terveyskeskuksen päivystykseen ennen meille tuloa”, kertoo Anu Tuomikoski.
Tuomikoski kuitenkin uskoo, että sen jälkeen, kun aamut alkavat olla jatkuvasti liukkaan puolella, alkaa kaatumisesta aiheutuvista murtumista lääkärin apua hakevia ilmaantua myös Oulaskankaalle.
”Kyse on yleensä nilkka- ja rannemurtumista. Pään lyöminen maahan taas voi aiheuttaa aivotärähdyksen.”
Nimenomaan päähän kohdistuneissa onnettomuuksissa Anu Tuomikoski kehottaa jokaista hakeutumaan lääkärin tutkittavaksi. Jos näin ei tee, voivat seuraukset olla vakavia.

Ja jos potilas sattuu vielä käyttämään verenohennuslääkkeitä, on aivoverenvuodon riski suuri tällaisissa onnettomuuksissa, varoittaa Tuomikoski.
Yleensä ottaen liukastumisista aiheutuneet vammat ovat vakavampia ikäihmisillä, koska heidän luustonsa on heikompaa kuin nuoremmilla. Varovaisuus liukkailla on kuitenkin valttia jokaisen kohdalla. Anu Tuomikoski muistuttaa, että esimerkiksi ilman kypärää ajava pyöräilijä voi satuttaa itsensä kaatumistapauksessa paljon pahemmin kuin hiljaisempaa vauhtia kulkeva jalankulkija.

Takaisin Jutut -sivulle