Lopettakaa se Oyssi!

Kiiminkiläisiä eli nykyisiä oululaisia naisia oli yhtenä lauantaina isompi joukko Ylivieskassa ostoksilla, sillä aikaa, kun miehet pyysivät hirviä. Yhden, jos toisenkin perheessä oli ollut ollut sairautta, mutta yhteistä heille kaikille oli se, että he olivat yrittäneet ja yrittivät edelleen päästä Oulaskankaalle hoitoon.
”Se on sairaala, jossa on suuri mahdollisuus parantua hyvin leikkauksen jälkeen. Siellä ei ole varaa typeksiä. Pieni ja joustava sairaala, jossa saa huippuhoitoa”. Nämä olivat perheenäitien mielipiteitä. Yksi heistä oli erityisen onnellinen, koska oli päässyt Oulaskankaalle jo kolmeen eri leikkaukseen ja ne kaikki olivat onnistuneet erinomaisesti. Tuntui, että Oulun Kiimingin kaupunginosassa arvostetaan yksityissairaalatasoista huippuhoitoa Oulaisissa. Oysiin ei kukaan heidän tuttavapiiristäkään tuntunut haluavan.
Näitä kiiminkiläisten naisten juttuja kuunnellessa tuli mieleen, että lopettakaa se Oyssi, kun oman kaupungin asukkaatkaan eivät tunnu sinne haluavan. Tämähän vaikuttaa varmaan tyhmältä ehdotukselta, mutta se on ainoastaan yhtä tyhmä kuin Pohteen virkamiesten masinoima Oulaskankaan toimintojen lopettaminen.  
Onko laskettu, paljonko tulee yhteiskunnalle maksaman, kun väkeä kiikutetaan Kala- ja Pyhäjokilaaksosta ambulansseilla Ouluun, ja moniko selviää matkasta hengissä? Vaikka kyydit maksaa asiakas, kunta ja pääosin Kela, niin kyllä varmasti siitä nousee kahakkaa, kun kulut nousevat. Mutta, mikä on veronmaksajan oikeus? Onko hänen tanssittavat Oulun ekonomistien pillin mukaan? Onko ihmisten tyydyttävä vain kurjaan kohtaloon, jos Pohteen valtuusto lähipäivinä onnettoman päätöksen sinetöi?
Tämä sote, joka vängällä luotiin, lykätään nyt Sipilän ideoimaksi. Ei varmasti ole totta. Hän ei soisi omalle kansalleen tällaista kurjuutta.  Soten pääarkkitehti, demarien vaikuttajanainen, saisi nousta nyt lavalle kertomaan, miksi hän nuijitutti tämän kurjuuden. Hän on perustelujen sijaan haeskellut kunnista uusia työpaikkoja, mutta ei ole toistaiseksi tullut valituksi. Eikä ihme, ettei kelpaa.
Palautan vielä kerran isolla Varhan sotealueella valtuutettuna toimivan Johannes Alarannan sanat. Hän sanoi Alavieskassa, että kun tämä sote pääsee täysillä toteutumaan, niin ainoa köyhän auttaja on seurakunnan diakoniatyö!  Kannattaisi siis varautua aikanaan seuraaviin terveydenhoidon huononnuksiin ja kutsua Johannes Alaranta futuralistina, arvioimaan tulevaisuutta. Näin ehkä vältyttäisiin, ettei näitä Oulaskangaspommeja tulisi lisää.  Moninkertainen tohtori ja Perniön kirkkoherra Johannes Alaranta on valittu opiskelemaan psykoterapiaa ryhmään, jossa kaikilla muilla on lääkärikoulutus. EU-parlamentaarikko Paavo Väyrysen avustajana, ja edesmenneen presidentti Martti Ahtisaaren kabinetissa työskennellä Johannes Alarannalla on tietoa, näkemystä ja kokemusta.
Nyt pitää vain toivoa väkevästi, että Pohteen valtuutetut eivät tee tyhmää päätöstä Oulaskankaan kohdalla. Erityiskiitoksen ansaitsee Pohteen tulevaisuusvaliokunta ja sen puheenjohtaja Antti Ollikainen. Olette yrittäneet parhaanne meidän puolestamme taistellessa!

Takaisin Jutut -sivulle