Loppuvuosi säästöliekillä

Urheiluseuroissa pohditaan tällä hetkellä pää punaisena, miten rahat saadaan riittämään tulevan kesän vilkasta urheilukautta varten, kun rahavirrat ovat tällä hetkellä tukossa.

 

Urheiluelämä on siirtynyt muiden mukana tauolle koronavirusepidemian takia. Perutut tapahtumat ja sarjaohjelmat kurittavat huomattavasti urheiluseurojen taloutta.

Oulaisten Tarun puheenjohtaja Anneli Rajaniemi toteaa, että koronaviruksen aiheuttamista muutoksista kärsivät kaikki seurassa harrastettavat lajit.
”Suunnistuksen puolella esimerkiksi Jukolan viestin järjestäminen on uhattuna. Joukkueet on sinne jo koottu ja harjoituskilpailuja täytyisi saada alle, jos vaikka Jussit ja Venlat pääsisivät rastien hakuun kesän aikana”, tuskailee Anneli Rajaniemi.
Rajaniemi kertoo, että taloudelliset tappiot ovat olleet tänä vuonna huomattavia jo ennen koronaviruksen rantautumista Suomeen. Ensin kaikki hiihtokilpailut jouduttiin perumaan huonon lumitilanteen takia ja nyt loputkin talkoot ja tapahtumat ovat joko peruuntuneet tai peruuntumassa.
”Seuramme täyttää syksyllä 100 vuotta ja juhlapäivä on jo varattuna syksylle. Senkin valmisteluja koronavirus vaikeuttaa. Juhlavuoteen on voitu valmistautua taloudellisesti jo muutaman vuoden ajan, mutta varmasti asioita pitää käydä uudelleen läpi ja päivittää niitä tämän tilanteen takia”.

Puheenjohtaja ei usko, että Oulaisten Tarun taru olisi vaarassa loppua koronaviruskriisin aiheuttaman taloustakaiskun takia.
”Mutta ei tässä ole niin sanotusti varaa törsätäkään. Kilpailujen osallistumismaksuja ei nyt ole peruuntuneiden kisojen takia, joten pientä säästöä siitä jää”.
Hän ei odota valtiolta tukea, koska Oulaisten Taru ei kuulu niihin urheiluseuroihin, joilla olisi palkkalistoilla olevia henkilöitä.
”Täytyy vaan elää säästäen, tinkimättä kuitenkaan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista”.

Eniten Anneli Rajaniemeä harmittaa koko tässä tilanteessa se, ettei yhteisiä kokoontumisia lasten ja seuraväen kanssa ole voitu järjestää.
”Kokoontumisrajoitukset ovat harmittavia, mutta todellakin pakollisia tässä tilanteessa, Yritetään kaikki elää nyt annettujen sääntöjen mukaan, että saisimme tämän vaarallisen pöpön mahdollisimman pian selätettyä ja voisimme jatkaa taas normaalia elämää”, muistuttaa Anneli Rajaniemi.

Oulaisten Huiman puheenjohtaja Ari Ojala kertoo, että käytännössä kaikki kerho-, kilpa- ja harjoittelutoiminta on Huimassa tällä hetkellä pysähtynyt. Osa ryhmistä ohjeistaa koulujen tapaan omaehtoiseen harjoitteluun ja liikkumiseen. Talouden osalta riippuu paljon siitä, miten ja missä laajuudessa joukkuepelien kuten pesäpallon ja jalkapallon sarjat toteutuvat.
”Pelimatkat ja -varusteet sekä erotuomarimaksut aiheuttavat suurimpia kustannuksia. Osa jo sovituista talkoista peruuntuu tai on peruuntumassa ja näin emme saa rahaa toimintaan. Lisäksi sponsoreiden hankinta on haasteellista, kun yrityksilläkin on omat murheensa nykyisessä tilanteessa”, toteaa Ari Ojala.
Ari Ojala ei usko, että Oulaisten Huimankaan tulevaisuus olisi uhattuna koronakriisin takia. Seuran pitää nyt vain keksiä uusia tapoja toimia.
”Oulaisten Huimakin on jäsenenä yli kymmenessä eri urheilujärjestössä, jotka parhaillaan pohtivat, miten voivat tukea seurojen toimintaa. Myös seurassa ja sen eri lajiosastoissa pohditaan keinoja toiminnan tukemiseksi”.

Takaisin Jutut -sivulle