Lumisetelistä apua ikäihmisille

Annikki Hannus on yksi ikäihmisistä, joka tarvitsee apua lumitöiden teossa. Arkistokuva

 

Oulaisten kaupunki on päättänyt tarjota 100 euron arvoisen ”lumisetelin” ikäihmisten lumitöiden helpottamiseen.

Oulaisten kaupungin tekninen johtaja Markku Ketonen, kenelle kaikille kaupungin lumiseteli on tarkoitettu?
”Viralliset säännöt lumisetelin osalta päätetään lautakunnan kokouksessa tammikuun lopussa, mutta yleinen periaate on se, että kaikki ne yli 75-vuotiaat oulaistelaiset tai liikuntarajoitteiset asukkaat, jotka asuvat omakotitalossa, ovat oikeutettuja tähän etuuteen. Riippumatta siitä, asuuko henkilö keskustassa tai haja-asutusalueella”.

Voiko urakoitsijan valita itse, vai pitääkö se olla kaupungin hyväksymä?
”Jokainen kiinteistön omistaja valitsee urakoitsijan itse”.

Miten lumisetelin saa käyttöönsä?
”Jos urakoitsija laskuttaa kiinteistön omistajaa vaikka 70 eurolla, voi palveluseteliä hakea, kun on ensin maksanut laskun”.

Kuinka paljon lumiurakoitsijan tekemät lumityöt yleensä maksavat?
”Riippuu siitä, tuleeko urakoitsija jostakin kauempaa ja onko hänellä sillä samalla alueella muitakin tehtäviä. Pyysimme muutamalta urakoitsijalta hintoja lumien aurauksesta ja hinnat vaihtelivat 50 eurosta 400 euroon. Hinta riippuu paljon siitä, pitääkö piha olla viimeisen päälle höylättynä ja hiekoitettuna, vai riittääkö vain jos isommat lumet ottaa pois”.

Kuinka paljon rahaa on varattu tätä lumiseteliä varten?
”Yhteensä 12 500 euroa. Epäilen kuitenkin, että tämä summa riittää. Silloin pitää ottaa muualta säästöjä”.

Milloin seteleitä voi alkaa hakea?
”Laitamme tästä asiasta lehti-ilmoituksen SeutuMajakkaan aikanaan, ja siitä löytyvät tarkemmat ohjeet palvelun hakemiseen”.

Kuinka paljon Oulaisissa on tällaisen palvelun tarvitsijoita?
”Oulaisissa oli lokakuussa yhden asunnon kiinteistöjä, joissa asuu yli 75-vuotiaita yhteensä 243. Liikuntarajoitteisista minulla ei ole tilastoja”.

Millaista palautetta olette saaneet tästä lumisetelistä?
”Negatiivista palautetta ei ole tullut. Luottamushenkilöt ovat saaneet jonkin verran palautetta siitä, että tämä palvelusetelin summa 100 euroa on liian pieni”.

Monia kotona asuvia ikäihmisiä askarruttaa myös se, kenen vastuulla on siivota aurauksen jälkeen tien suulle jääneet palteet pois?
”Tien suulle jääneiden palteiden poistaminen on aina kiinteistön omistajan vastuulla. Poikkeus on siinä tapauksessa, jos esimerkiksi sohjolunta on paljon ja sen poistamisesta koituu henkilölle kohtuuttoman paljon työtä. Silloin voimme auttaa”.

Takaisin Jutut -sivulle