Maailmalta: Paha perintö uudelle vuodelle

Valtiosuhteissa mennen vuoden merkittävin tapahtuma oli Venäjän sotaväen hyökkäys Ukrainaan, naapurimaahan. Sodalla on ollut maailmanlaajuisesti tuntuvia seurauksia kansojen ja kansalaisten elämään, kaikki ikäviä.
Venäjän mieletön ja julma sodankäynti Ukrainassa rikkoo pahasti sitä sääntöpohjaista kansainvälistä järjestystä, jota on onnistuttu rakentamaan toisen maailmansodan jälkeen. Venäjäkin on ollut sitä rakentamassa.
Yhteisesti sovituin YK- ja Etyk-säädöksin hyökkäyssota on kielletty, samoin valtiorajojen muuttaminen väkivalloin. Tuomittavia ovat myös sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan. Kaikkeen tähän nykyisen Venäjän valtiojohto ja sotaväki ovat syyllistyneet Ukrainassa viime helmikuusta lähtien.
Vuodenvaihteen yli yhä jatkuvan sodan jälkeen paluu entiseen säädöspohjaiseen järjestykseen on vaikeaa mutta välttämätöntä. Jos Venäjä voittaisi tämän sodan, maailmanpolitiikan pelisäännöt muuttuisivat pahantekijäin, sotia lietsovien valtiojohtajien eduksi. Kansainvälisen lain syrjäyttäisi viidakon laki.
Etenkin pienten valtioiden kuten Suomen turvallisuus vaarantuisi. Kolmannen maailmansodan riski kasvaisi.

Venäjän – Ukrainan sodassa on jo maailmansodan piirteitä. Venäjän vastustajina länsimaat asetoimituksin Ukrainaan ovat tavallaan jo sodan osapuolia. Ilman lännen tukea Ukraina olisi varmaan jo menetetty Venäjälle. Ukrainassa ratkaistaan nyt tulevan maailmanjärjestyksen suunta ja säännöt.
Tämän sodan yhtenä kauas ulottuvana seurauksena on kansojen nälkiinnyttäminen. Ukrainan viljalla ja kasviöljyillä on ravittu kauan kymmeniä miljoonia ihmisiä Afrikassa ja Lähi-idässä. Nyt tämä suurille väestöille elintärkeä kauppa on sotasyistä tyrehtymässä ja elintarvikkeiden hinnat muuallakin nousseet.
Venäjän sota Ukrainassa on sekoittanut myös Euroopan energiamarkkinat. EU – Eurooppa on sodan vastatoimena lopettanut paljolti energian raaka-aineiden oston Venäjältä. Seurauksena on koko EU-aluetta ja sen kansalaisia koetteleva energiakriisi. Vaikeutunut energian saanti on moninkertaistanut sen hinnat. Sähkö on hyvin kallista alkaneenakin vuonna.

Ikävänä seurauksena sodasta on myös maailman militarisoituminen. Tätä tapahtuu eniten Venäjän lähialueen valtioissa, Suomessakin – siltä varalta, että Venäjä voittaisi sodan Ukrainassa ja jatkaisi sitä toisissa naapurimaissa. Kun hallitukset lisäävät sotilasmenoja, muihin tarpeisiin verorahoja jää vähemmän. Muutoksesta hyötyvät vain asetehtaat.
Venäjän sodankäyntiä leimaa rikollisuus. Sen sotaväen raakuudet kuten siviilikohteiden pommitukset, raiskaukset ja väestöjen pakkosiirrot ovat ilmiselviä sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Toivottavasti näihin syyllistyneet saadaan joskus oikeuteen syytetyiksi ja tuomittaviksi.
Raskaana perintönä sotatila siirtyy uudelle vuodelle, kun sotimisen loppua ei näy. Paljon muutakin uusi vuosi perii vanhalta, mutta kaikki muu ainakin täällä Euroopassa jää tämän viheliäisen sodan varjoon.

Takaisin Jutut -sivulle