Mäyrän kylällä eivät harrastusmahdollisuudet lopu

Markku Salmela, Iiris Mäkikangas ja Seija Vinkki esittelevät kotaa, joka on kyläläisten kovassa käytössä.

 

Mäyrän kylä sijaitsee noin 14 kilometriä Oulaisista Haapavedelle päin. Se on tavallaan kuin saari, sijaitessaan kahden Pyhäjoen haaran välissä. Kulkuyhteydet sekä Oulaisiin, Haapavedelle että Ylivieskaan ovat hyvät.

Kylän keskuksena toimii entisen koulun ympäristö. Koulun vieressä sijaitsee kota ja piha-alue, jossa järjestetään monenlaisia kesätapahtumia. Koulutoiminta Mäyrästä loppui parikymmentä vuotta sitten, jonka jälkeen koulurakennuksessa järjestettiin vielä päivähoitoa kymmenen vuoden ajan. Nyt rakennus on yksityisomistuksessa. Naapurikylässä Matkanivassa on toimiva koulu 1 – 6 -luokkalaisille.
”Mäyrän kylä on paras paikka!”, toteavat haastatellut Seija Vinkki, Iiris Mäkikangas ja Markku Salmela melkein yhdestä suusta.
Iiris jatkaa vielä, että kylällä on pitkästi sorateitä moneen suuntaan ja niillä on hyvä käydä lenkillä koiran kanssa. Parasta täällä ovat monipuoliset harrastusmahdollisuudet: retkeily, pyöräily, kalastus ja uiminen. Mäyränperältä löytyykin myös oma uimaranta. Rantatontin omistaa Tarmo Tuomikoski, joka on vuokrannut tontin kyläyhdistyksen käyttöön. Viime kesänä rantaa on kunnostettu tuomalla sinne neljä kuormallista hiekkaa ja uusimalla suodatinkangas. Uimapaikka on siisti ja sopii sekä uimiseen että vesijuoksuun. Joki on tällä kohdalla noin kaksi metriä syvä.

Mäyränperältä löytyykin myös oma uimaranta. Viime kesänä rantaa on kunnostettu tuomalla sinne neljä kuormallista hiekkaa ja uusimalla suodatinkangas.

Kyläyhdistys järjestää aktiivisesti toimintaa. Jonkin verran rahoitustakin tarvitaan ja sitä on saatu myymällä makkaraa ja järjestämällä arpajaisia. Kyläyhdistyksellä on myös trailerin päällä oleva pieni saunamökki, jota voi vuokrata illaksi tai viikonlopuksi. Saaduilla tuloilla pidetään kunnossa esimerkiksi Ministerintien päästä löytyvää pururataa, joka toimii talvisin hiihtolatuna. Kuntoradalle on tarkoitus uusia muhat lähiaikoina. Mitä paremmat pohjat kuntoradalla on, sitä nopeammin pääsee hiihtämään talven alettua. Valokatkaisija on tarkoitus siirtää lähemmäs radan alkupistettä, jossa on hyvät parkkipaikat autoille. Muutama vuosi sitten kuntoradan varteen tehtiin opiskelijatyönä hauska luontopolku, joka sopii myös lapsille.

Muutama vuosi sitten kuntoradan varteen tehtiin opiskelijatyönä hauska luontopolku, joka sopii myös lapsille.

Mäyränperällä ollaan ahkeria liikkumaan ja urheilemaan. Omatoimiseen liikuntaan kannustavat askelkisa ja pyöräilykisa, joissa jokainen voi liikkua omaan tahtiin ja laittaa ylös kulkemansa matkan. Mäyränperän nettisivuilta voi seurata kisan vaiheita ja kolme parasta saavat tuotepalkinnon. Lisäksi tulossa on muun muassa syyskisat ja isompi juoksutapahtuma Salon lenkki. Kahdeksan kilometrin pituinen reitti kiertää saaren ja tänä vuonna tapahtuma järjestetään 29:nnen kerran. Ensi vuonna on siis Salon lenkin juhlavuosi.

Suosittu kesätapahtuma kylällä on ollut entisten Mäyrän koululaisten kohtaaminen. Kodan ympärillä olevaa pihapiiriä aiotaankin kehittää tulevaisuudessa esimerkiksi tätä tapahtumaa silmällä pitäen. Pihalle on tulossa uusi laavu, joka sopii vaikkapa makkaran- ja lätynpaistoon.
Luonnonkaunis Mäyrän kylä on suosittu asuin- ja mökkipaikka. Tälläkin hetkellä on muutama tontti myynnissä ja yleensä ne tekevät kauppansa nopeasti. Lisääkin ihmisiä kylälle mahtuu ja uudet asukkaat toivotetaan aina tervetulleiksi.

Sonja Kukkola

Takaisin Jutut -sivulle