Matkaniva kaipaa nuorta voimaa

Matkanivan kylä kaipaa uutta verta. Nyt kyläyhdistyksen toiminta on jo ikääntyvien kuten Kalevi Yliniityn, Eija Ahlholmin ja Sinikka Mattilan harteilla.

 

Matkanivan kylätalo on ollut tyhjäkäynnillä nyt muutaman kuukauden, kiitos koronakriisin. Jos tilanne olisi normaali, olisi kylätalolla järjestetty kesän aikana jo useammat juhlat ja kokoukset. Korona iski kovaa jo talvella kylätalon ympäristössä järjestettyihin hiihtokilpailuihin.

Tavallisesti kisoja on ehditty pitää kymmenet, mutta nyt hiihtokausi typistyi viiteen kilpailuun.
”Emme ehtineet edes palkintoja jakaa, kun korona jo tuli”, harmittelee rahastonhoitaja Eija Ahlholm.
Lisäharmituksen Eija Ahlholmille on tuonut nuorisoseuran näytelmäkerhon pakkotauko. Kun joka kesä tähän aikaan näytelmäharjoitukset ovat olleet juhannuksen näytöstä varten kiivaimmillaan, on toiminta silläkin rintamalla täysin pysähtynyt. Mutta vaikka näytelmäkerhon jäsenet ovat jo ikääntymään päin ja joukko harvenee koko ajan, uskoo Eija Ahlholm vakaasti, että ensi juhannuksena näytelmä saadaan taas pystyyn nuorisoseuran talolla.

 

Vuonna 1992 valmistunut kylätalo on matkanivalaisten kokoontumispaikka numero yksi. Viime kesänä rakennukseen uusittiin peltikatto, kun vanhan huopakaton tahtoi tuuli jo repiä mennessään. Talon ylläpito on kokonaan kyläyhdistyksen jäsenten harteilla. Kyläyhdistys on hakenut erinäisiin kunnostustöihin tukea EU:n leader-rahastosta, mutta suurimmalta osalta työt on tehty aina talkoilla.
”Omin päin olemme kylää kehittäneet. Koululle olemme hankkineet leikkitelineitä ja kunnostaneet päiväkodin tilat. Ei kaupunki tee muuta kuin pitää ladut kunnossa”, toteaa Eija Ahlholm.
Kyläyhdistyksen puheenjohtajan Kalevi Yliniityn mielestä kaupunki voisi tulla enemmän vastaan erityisesti kylän liikuntapalveluiden ylläpidossa. Etenkin kuntorata kaipaisi pikaista ehostusta.
”Keskustassa on kaikki uimahallit ja liikuntahallit hirveän tärkeitä, mutta tänne ei ole liikuntapuolelle kymppejä laittaa”, puhisee Kalevi Yliniitty.

 

Pyhäjoen läheisyys on elinehto Matkanivan kylälle. Aikoinaan Matkaniva toimi välietappina suositulle Pyhäjokimelonta-tapahtumalle.

Kylätalon pihapiirissä on grillikota, joka on etenkin talvisin ulkoilijoiden kovassa käytössä. Viereinen pulkkamäki on suosittu lapsiperheiden keskuudessa ja mäenlaskun lomassa on mukava käydä paistamassa makkarat kodan lämmössä. Löytyypä alueelta myös frisbeegolf-rata. Nuoremmat kyläläiset käyvätkin joka kevät kyselemässä kyläyhdistyksen henkilöiltä, milloin korit taas pystytetään metsikköön.
Yksi suuri toive matkanivalaisilla on esittää. Kylälle tarvittaisiin lisää nuoria asukkaita. Kyläkoulun lapsimäärä on nyt noin 40, mutta ikuisesti sekään määrä ei pysy samana, jollei väestön ikähaitaria saada nuorennettua. Kyläyhdistyksen sihteeri Sinikka Mattila muistuttaa, että Matkanivassa on tarjolla noin 20 tonttipaikkaa uusille asukkaille. Kymmenkunta tonttia sijaitsee vieläpä aivan Pyhäjoen rannassa.
”Kyllä tänne lisää ihmisiä mahtuu”, hän nauraa.

 

Matkanivan koulua on pidetty kunnossa pääosin talkoovoimin. Nyt koulussa oppia ammentaa noin 40 lasta.

Sinikka Mattila ja Kalevi Yliniitty ovat syntyperäisiä matkanivalaisia. Yliniitty tosin teki nuorempana yhden ”harharetken” Turkuun, mutta palasi yhtä nopeasti takaisin kotikonnuilleen.
”Onhan täällä harrastusmahdollisuudet paljon paremmat. Toki niitä harrastuksia löytyy isostakin kaupungista, mutta ei se kodilta tuntunut”, Yliniitty toteaa.
Matkanivan kylällä toimii aktiivinen metsästysseura, jossa Kalevi Yliniittykin on ollut mukana. Hirvenmetsästys on ollut Matkanivassa suosittu laji, muttei enää, sillä susien lisääntyminen tahtoo tappaa tämän harrastuksen kohta kokonaan.
” Esimerkiksi Haapavedellä sudet tappoivat viime syksynä neljä metsästyskoiraa. Siihen pitäisi saada muutosta. Tällaisella pikku alalla, Oulainen-Haapavesi-Kärsämäki-Ylivieska jos alkaa 30-40 sutta olemaan, niin onhan se jo liikaa. Ei Matkanivan eteläpuolella ole tällä hetkellä yhtään hirveä”, Kalevi Yliniitty murehtii.
Rauhallinen kyläyhteisö ja joki lähellä. Tämä on niin Sinikka Mattila, Eija Ahlholmin kuin Kalevi Yliniitynkin mielestä Matkanivan paras puoli.
”Ja kaikkiin yhdistyksiin pääsee helposti mukaan”, muistuttaa Eija Ahlholm suureen ääneen.

Takaisin Jutut -sivulle