Matti Lahdenperä rikkoi ennätyksen

Ylivieskalaisen erikoishammaslääkäri Matti Lahdenperän toinen kalastusreissu Jäämerelle tuotti saaliin. Ennen tätä hän oli kalastanut Suomen lisäksi Ruotsin suurilla järvillä sekä Tanskassa ja Öölannissa. Kuva: Lahdenperän kotiarkisto

 

Kala on kauden toiseksi suurin Senjan saarella Steinfjordin alueelta tänä kesänä saaduista ruijanpallaksista.

Ennätyssuuren ruijanpallaksen kalastaneen Matti Lahdenperän venekuntaan kuuluivat hänen poikansa Kari Lahdenperä, Henri Latvala ja Antti Lappinen, kolme kolmikymppistä insinööriä.
Koko kalastusporukkaan kuului kaksi venekuntaa eli seitsemän 30-40 vuotiasta harrastajakalastajaa sekä jo reilusti keski-iän ylittänyt ja ikänsä kalastanut Matti Lahdenperä.  Porukka ehti kalastaa Norjassa ennen suursaalista viitisen päivää ja sai jo saaliikseen pienempiä kaloja kuten keiloja, turskaa, seitä ja molvaa.
”Keiloja tuli runsaasti, mutta emme ottaneet niitä. Norjalaisetkin ovat sitä mieltä, että heidän vesillään on tarjolla parempiakin kaloja”.

Kari Lahdenperä sai kolmantena päivänä toki 15 kiloisen ruijanpallaksen ja kaksi isoa turskaa, sekä toinen venekunta kaksi noin 10 kiloista pallasta, Matti Lahdenperä kertoo.
Mutta se suuri kala oli edelleen saamatta ja kalastusreissu läheni loppuaan. Senjan saarelle majoittuneet harrastajakalastajat olivat vuokranneet norjalaisilta yrittäjiltä majapaikakseen pienen talon rannasta, veneet ja kalankäsittelyn. Kolmen yrittäjän yrityksellä oli käytössään myös toimintansa lopettanut kalanjalostuslaitos, jossa kalansaaliit sai heti jatkokäsitellä. Kalastuskeskuksessa oli myös pieni kalaravintola.

Heti ensimmäisenä iltana vuokravene oikutteli merellä käynnistymisen kanssa ja kaikuluotain ei toiminut.
”Norjalaiset yrittäjät olivat tosi ystävällisiä ja avuliaita. Napisematta he hankkivat meille seuraavaksi päiväksi toimivan veneen.Lisäksi he lupasivat, ettei ensimmäisen illan polttoaineita tarvitse maksaa ja tarjosivat venekunnallemme vielä ylimääräisen illallisen ravintolassaan, Matti Lahdenperä kiittää.
Viimeinen kalastuspäivä aukeni ankeana. Yöllä oli satanut ja mereltä tuuli yli 10 metriä sekunnissa niin, ettei aamulla päässyt pyyntiin.
”Koko alkuviikon oli liian aurinkoista, eikä kala silloin syö, Matti Lahdenperä tietää. Hukkapäivän Matti Lahdenperä käytti uutta kalastustaktiikkaa hioen. Hän hankki kaksi uutta puolikiloista viehettä, jotka painuvat hyvin pohjaan.

Venekunta pääsi vasta illalla merelle, kun sää oli muuttunut pyynnille sopivaksi. Lahdenperän venekunnan vene keinui noin 20 kilometrin päässä rannasta. Viikon viimeinen kalastus alkoi tosissaan yhdeksän maissa illalla. Kymmenen kieppeillä ruijanpallas kävi koukkuun. Matti Lahdenperä oli varautunut, että siima ja vapa kestävät, koska parilla aikaisemmalla kerralla siima oli katkennut ison kalan riuhtoessa.
”Ruijanpallas eteni puolikiloista syöttiä näykkimällä. Siinä vaiheessa, kun kala tarttui syötin koukkuun, tunsin, että nyt tulee iso kala! Ruijanpallas sukelsi väsytyksen aikana useita kertoja pohjaan ja vei siimaa reilusti. Se nyki raa`asti. Matin vapa oli soikeana, kunnes Kari Lahdenperä sai iskettyä ensimmäisen nostokoukun pallaksen leukaan ja se auttoi kalan kiinni pitämisessä. Toisen koukun iski Antti Lappinen. Henri Latvala kuvasi koko jännittävän pyynnin. Matti Lahdenperä kertoo, että puolen tunnin väsyttämisen jälkeen saatiin hirmuinen ruijanpallas kiskottua veneen pohjalle ja kellon osoittaessa puolta yötä Lahdenperän venekunta palasi rantaan.
”Sana oli kiirinyt. Suurta saalista ja venekuntaamme vastaanottomaan laiturille oli kertynyt  kolmisenkymmentä ihmistä, Matti Lahdenperä kertoo.

Yksi vuokraisännistä oli myös vastassa. Hän tarjosi venekunnalle oluet ravintolassaan, ja nosti sitten suuren kalan nosturilla laiturille. Siitä eteenpäin kalaa vedettiin laatikossa jalostuslaitokseen perattavaksi. Syötävää lihaa ruijanpallaksesta jäi perkauksen jälkeen 31 kiloa.

Takaisin Jutut -sivulle