Mausteisia makuja ja maagista musiikkia

Oulaisten musiikkiviikkojen Makuja ja musiikkia -illan teemana oli tänä vuonna Intia. Musiikista vastasi Julius Rantala. Rantala sijoittui Talent Suomessa toiseksi vuonna 2021.
Multi-instrumentalisti, säveltäjä ja kaikkia raajojaan soittaessaan käyttävä Rantala loihti koulutuskeskus Jedun tiloihin maagisen tunnelman muun muassa kiinalaisen kurpitsahuilu hulusin, intialaisen, bambusta tehdyn poikkihuilu bansurin ja afrikkalaisen rytmisoitin asalaton omaperäisillä soundeilla.
Rantalan konsertin nimi oli Virtaus. Se kuvaa Rantalan mielestä parhaiten illan esityksen äänimaiseman kokonaisuutta ja linkittyy virtaavaan luovuuteen. Inspiraatiota Rantala kertoo ammentavansa merestä ja luonnosta. Hän on kotoisin Torniosta, mutta asuu nyt vaimonsa kanssa Lumijoella. Joutsenten paluu -kappaleen hän sävelsi toissakeväänä, kun näki joutsenten palaavan ja vaikuttui ylväästä näystä. Konsertissa kuultiin myös Taivallus, Kotimatkalla, handpan-sovitus kappaleesta Nocturne sekä aivan uusi kappale nimeltä Sarastus, jonka Rantala on säveltänyt rauhallisille aamuille.

Suurin osa Rantalan kappaleista on sävelletty handpan-soittimelle. Handpan on UFO:n näköinen soitin, jonka ääni saadaan aikaan terästä virittämällä. Lisäksi konsertissa kuultiin Australiasta lähtöisin olevaa didgeridoota sekä intialaista shruti boxia. Shruti box tuottaa borduna-ääntä, eli pitkään taustalla soivaa, samana jatkuvaa säveltä. Se liittyy intialaiseen maailmankatsomukseen siten, että borduna kuvaa brahmania eli maailman sielua ja melodia sen päällä atmania eli ihmisen sielua.
Illan menun valmistivat Jedun opiskelijat opettajineen. Intialaisen ruokakulttuurin asiantuntijana menusuunnittelussa toimi Bhupinder Bharaj. Alkuruoaksi nautittiin samosaa eli friteerattua leivonnaista, jonka täytteenä oli kasviksia sekä aloo tikkiä, eli pieniä, paistettuja perunapyöryköitä, linssikeittoa ja naan-leipää. Pääruokana oli kanaa gravy-kastikkeessa. Jälkiruokabuffetista löytyi porkkanasta tehtyä gajrelaa, mangolassia sekä inkivääripiirakkaa.
Opiskelijat valmistivat ja tarjoilivat ruoat pöytiin sadalle juhlavieraalle. Ensimmäisen vuoden opiskelijat Siiri Jokitulppo ja Emma Matikainen ja kolmatta vuotta kokiksi oppisopimuksella opiskeleva Isabella Öljymäki olivat ylpeitä opettajien ja opiskelijoiden yhteisestä panostuksesta hienoon juhlaan, vaikka tarjoilujen onnistuminen alkuillasta vähän jännittikin.

Takaisin Jutut -sivulle