Merijärvellä mennään oikeaan suuntaan

Kun ympäryskunnissa on painittu lisääntyneiden koronatartuntojen kanssa, on pienessä Merijärven kunnassa saatu olla sen asian tiimoilta aika rauhassa. Tilanne on sinällään aika mielenkiintoinen, sillä Merijärveltä kuljetaan paljon esimerkiksi Oulaisissa, Ylivieskassa ja Pyhäjoella, jossa tartuntamäärät ovat Merijärveen verrattuna moninkertaiset.
”Aika vähillä tartunnoilla olemme tosiaan säästyneet. Tartuntoja on ollut yksi tai kaksi, joten mihinkään listoille emme ole päässeet. Tästä on suhteellisen helppo palata arkeen”, toteaa Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokela.

Tällä hetkellä kunnissa on meneillään tulevan vuoden talousarvion suunnittelu. Merijärvellä tilanne on sama kuin vuosi takaperinkin: rahaa ei ole liikaa käytössä. Tiukka linja siis jatkuu myös vuonna 2022.
”Tämä vuosi on kuitenkin mennyt aika lailla budjetin puitteissa, eikä rahaa ole kulunut ennakoitua enemmän”.

Tuloveroprosenttia Merijärvellä jouduttiin nostamaan viime vuonna ja se on nyt 22,5. Samalla prosentilla aiotaan tulla toimeen myös ensi vuonna.
”Painetta tuloveroprosentin nostamiselle ei ole, sillä verotuottoja on tullut nyt pikkuisen lisää ja sillä on pärjätty hyvin”.

Kunnanjohtaja Kari Jokela toivoo, ettei uusi sote vie palveluita liian kauaksi pienistä kunnista.

Tulevista investoinneista mittavin on uusi vanhusten palvelukeskus, joka nielee rahaa noin kolme miljoonaa euroa. Kun koulu- ja varhaiskasvatuspuolikin on saatu viime vuosina päivitettyä tälle vuosituhannelle, voidaan Merijärvellä olla tyytyväisiä peruspalveluiden tasoon. Nyt vain odotetaan, mitä kaikkea odotettu sote-uudistus tuo mukanaan.
”Sillä tavalla tilanne tulee helpottamaan, että kustannukset jäävät kunnan harteilta pois. Sitä vaan tässä on miettinyt, että kun sotea valmistellaan kauhealla kiireellä, etteivät palvelut karkaa sitten kovin kauaksi. Mutta mitä puheista on saanut ymmärtää, niin palveluita tullaan tarjoamaan lähialueille, eikä kaikki päätösvalta ole menossa Ouluun”.

Uudet kunnanvaltuustot ovat tehneet työtänsä nyt muutaman kuukauden. Merijärvelläkin 15 valtuutetusta peräti yhdeksän on uusia kasvoja. Kari Jokelan mukaan valtuusto sai nyt tarpeellisen nuorennusleikkauksen.
”Oikein mukavalta porukalta se tuntuu. Kyllä ainakin mitä hallituksen kokouksia on seurannut, niin hyvin keskusteleva ilmapiiri siellä on ollut. Kaikkien ääni on päässyt kuuluviin ja asioita on saatu päätettyä”.

Kari Jokelalla tulee kohta puolin 10 vuotta täyteen Merijärven kunnanjohtajana. Työstään hän on pitänyt paljon ja hommia on riittänyt yhdelle miehelle aivan tarpeeksi.
”Voi katsoa taaksepäin hyvillä mielin, että jotakin on saatu aikaan ja vielä oikeitakin asioita. Tarkoituksena olisi jatkaa tästä seuraavallekin vuosikymmenelle”.

Takaisin Jutut -sivulle