Merijärvi toivoo lisää lapsiperheitä

Kari Jokela odottaa Merijärven vetävän puoleensa lapsiperheitä.

 

Merijärvi toivoo saavansa kuntaan lisää lapsiperheitä.
Kunta ei ole toiveensa kanssa yksin, sillä niin haluaa moni muukin paikkakunta eloa rivistöönsä.
Kunnanjohtaja Kari Jokelalla on kuitenkin valttikortti hihassaan, joka saattaa kääntää lapsiperheen valinnan juuri Merijärveen.
”Merijärvellä on tarjota lapsiperheille hyvät olosuhteet koulunkäyntiin. Kunnassa toimii noin 200 lapsen koulu eskarista ysiluokkaan. Meillä on ollut hyvä syntyvyys jo pitkään. Noin 20 lapsen uuden vauvan vuosivauhti on pitänyt huolen siitä, että koulun tulevaisuus näyttää hyvältä.”

 

Merijärven tälle vuodelle tekemä talousarvio on vajaat 100000 euroa alijäämäinen.
”Se on realistisesti arvioitu. Meillä on tänä vuonna alkamassa uuden eskarin ja päiväkodin yhteinen rakennus, joka on suuri satsaus kunnalta. Sen kokonaisarvio on 1,7 miljoonan euron luokkaa. Rakennus tulee samaan pihapiiriin koulun kanssa. Se on tarkoitus ottaa käyttöön loppukesästä vuonna 2020.”
Viime vuosi oli Merijärvellä miinusmerkkinen.
”Sellaiseksi se näyttää valitettavasti jäävän. Tuloveroihin ei tule isoa kasvua, menot nousevat ja valtion osuudet pienenevät koko ajan. Valtion osuudet tipahtivat viime vuodesta 50000 eurolla ja suuntaus on tulevaisuudessa sama.”

Merijärvellä on liitytty nopeampaan tietoliikenteeseen.
”Se on myös osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Reilusti yli 60 prosenttia talouksista on liittynyt siihen mukaan ja uskoisin, että uusia tulee vielä lisää. Tämä on yksi osa parempaa palvelua kuntalaisia kohtaan.”
Reilun tuhannen asukkaan Merijärvi menettää usein nuorensa, jotka lähtevät muualle opiskelemaan.
Muuttotappio on vuosittain ollut noin 10-20 ihmisen luokkaa.
”Mutta paluumuuttajiakin on. Nuoruuteen kuuluu tehdä kierros – nähdä muuta maailmaa, kunnes huomataankin, että Merijärvihän oli ihan hyvä paikka asua.”

Merijärven kunta työllistää reilu 40 ihmistä.
Muita suuria, yli kymmenen henkilön työllistäjiä, ei juurikaan ole, joten merijärviset ovat aktiivisia bendelöijiä.
”Maa- ja metsätalous työllistää jonkin verran omalla paikkakunnalla. Merijärvellä on kuitenkin hyvä sijainti. Tästä on lyhyet etäisyydet moneen isompaan paikkakuntaan. Esimerkiksi Ylivieskan kaupan alan yritykset ja Oulaisissa toimiva Lehto työllistävät merijärvisiä. Lähialueiden hyvinvointi on siten tärkeää myös Merijärvelle.”

Ydinvoimalan vaikutus tulee näkymään tulevaisuudessa myös Merijärvellä.
”Sen vaikutusta ei vielä osata ymmärtää. Tulemme todennäköisesti saamaan sen ansiosta uusia asukkaita ja varmasta myös osa merijärvisistä työllistyy sinne. Lyhyt välimatka on meidän etu. Meidän pitää nyt miettiä, millaisia asuinpaikkoja Merijärvi voi tarjota. Monet tontit ovat kuitenkin yksityisten merijärvisten omistuksessa.”
Merijärven tulevaisuuden suhteen kunnanjohtaja on toiveikas.
”Toivon, että asukaslukumme tulee kasvamaan. Lisäksi toiveissa on saada lisää työpaikkoja oman kunnan alueelle. Merijärvi jatkaa itsenäisenä kuntana jatkossakin. Yhdistyminen jonkun kanssa veisi meiltä päätösvallan ja palvelut kauas muualle.”

Takaisin Jutut -sivulle