Mieli virkeänä joululiikenteeseen – Operaatio Lumihiutale päivystää jälleen

 

Operaatio Lumihiutaleen vapaaehtoiset toimijat joulupuurolla Törmähovilla. Kuva ja teksti: Sonja Kukkola

 

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale järjestetään jo 51:ttä kertaa. Tarkoituksena on olla tehostetusti auttamassa autoilijoita joulun ajan ruuhkaisessa liikenteessä. Yleisiä ongelmia ovat avaimien jääminen autoon parkkipaikalla, rengasrikko tai akun tyhjeneminen.

Oulaisissa Operaatio Lumihiutaleen aloitus järjestettiin maanantai-iltana. Autoliiton kulkue suuntasi torilta kohti Törmänhovia, jossa nautittiin joulupuuroa. Kauden aloituksessa mukana oli myös Tiepalveluasiamies Marko Laine Kempeleestä. Hän kertoo olleensa toiminnassa mukana jo yli 20 vuotta. Laineella on lapsesta asti ollut auttamisen halu, ja hän on saanut mallin vapaaehtoistyöhön ja talkoisiin vanhemmiltaan. Autoliiton Oulun osaston puheenjohtajana toimiva Laine on varsinaiselta ammatiltaan raskaan kaluston kouluttaja.

”Perheen tuki on tärkeä harrastukselle”, Laine kertoo.

Yleensä tähän vapaaehtoistyöhön kuluu kaksi tai kolme iltaa viikossa. Operaation ollessa käynnissä hälytyksiä voi tulla joka päivä. Kun ihminen soittaa päivystysnumeroon, hänellä on aina hätä. Soittajaa ei jätetä yksin pulaan, vaan hänelle tarjotaan puhelimitse neuvoja ja tarvittaessa lähdetään auttamaan paikan päälle. Välimatkat etenkin Pohjois-Suomessa ovat pitkiä, joten kannattaa aina pitää autossa mukana myös lämmintä vaatetta. Jos auto sammuu, tulee äkkiä kylmä.

Kun tien päällä tulee ongelmia auton kanssa, voi aina ottaa yhteyttä autoliiton tiepalveluun. Tiepalvelun päivystäjiä on koko Suomen alueella yhteensä 140 ja joillakin paikkakunnilla tehdään yhteistyötä SPR:n kanssa. Autoliiton vapaaehtoisille järjestetään myös monenlaista koulutusta esimerkiksi auton tekniikkaan liittyen.

Eräs joulupuurolla olleista Punaisen ristin toimijoista, Jane Ilmola, kertoo vapaaehtoistyön olevan palkitsevaa. Kun hädässä oleva ihminen kuulee, että häntä on tultu auttamaan, on helpotus ihan silminnähtävää. Hätätilanteessa ihmiset tarvitsevat monenlaista opastusta. Esimerkiksi tulipalotilanteessa rauhoittaminen ja neuvominenkin on todella tärkeää.

Jane Ilmola lähti vapaaehtoistyöhön mukaan käymällä kurssin, jossa etsittiin ihmisiä koirien avulla. Hän pääsikin testaamaan taitojaan heti tositilanteessa ja löysi kadoksissa olleen dementikon koiransa kanssa. Ilmola on ollut myös mukana auttamassa perheitä, joilta on auto hajonnut. Hän on tuonut paikalle lämmintä vaatetta ja viihdyttänyt lapsia, kun apua odotellaan.

Oulaisissa Autoliiton yhteyshenkilönä on pitkään toiminut Jouko Ollila. Hän kannustaa lähtemään mukaan tähän harrastukseen. Hyvä palaute ja se, että saa auttaa ihmisiä ilahduttavat vapaaehtoistyöntekijän mieltä. Ollila ei ole itse jäänyt auton kanssa tien päälle kertaakaan. Kannattaakin varautua liikkeelle lähtöön etukäteen huolletulla autolla, jonka varusteet ovat kunnossa ja kuski virkeä, muistuttavat autoliiton miehet.

Takaisin Jutut -sivulle