Mielipide, eduskuntavaalit 2019: Keskustan johdolla Raahen leikkaukset laittomiksi

Vasemmistoliiton Raahelainen kansanedustaja Katja Hänninen on tyrmistynyt ja vihainen sairaanhoitopiirin päätöksestä lakkauttaa leikkaustoiminta Raahen sairaalasta:
”On uskomatonta, että Keskustan ollessa pääministeri puolueena nähdään tällainen historiallinen leikkausten ja keskittämisen aalto. Terveydenhuoltolain 45 pykälään kirjattiin momentti vasemmiston vastustuksesta huolimatta, jolla sinetöitiin muun muassa Raahen sairaalan leikkausten kohtalo. Momenttia vastustettiin osittain myös keskustan omassa leirissä, mutta ryhmäkuri hoiti ongelman pois, eikä yksikään keskustan silloinen eikä nykyinen kansanedustaja uskaltanut puolustaa Pohjoisen Suomen palveluita.
Surullista tässä on se, että Raahessa on tehty kustannustehokasta ja laadukasta leikkaustoimintaa sairaaloiden välisen yhteistyösopimuksen mukaisesti, mutta nyt hyvä ja toimiva käytäntö lopetetaan älyttömyyksiin menneiden vaatimusten vuoksi.
Valtioneuvoston antaman asetuksen ja terveydenhuoltolain mukaan anestesiaa vaativa leikkaustoiminta tulee keskittää sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tämä tarkoittaa Oulun yliopistollista sairaalaa ja Oulaskankaan sairaalaa, sillä Raahen sairaalassa ei ole lainsäädännön vaatimaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystä.
Jokainen laki ja asetus on kulloisenkin hallituksen aikaansaannos. Nyt on kysyttävä pääministeri Sipilältä, että miksi hän haluaa tuhota hyvän sairaaloiden välisen työnjakosopimuksen ja romuttaa näin vuosien maakunnallisen yhteistyön?”

Katja Hänninen haluaa muistuttaa siitä, että keskustan omat ministerit Rehula ja Saarikko, ovat tällä vaalikaudella kiristäneet asetuksia ja muuttaneet lakia niin, että leikkaukset loppuvat Raahesta.
”Tämä on asukkaiden palveluiden, työllisyyden ja kaupungin vetovoimaisuuden näkökulmasta tarkasteltuna erittäin huono loppupäätös. Vasemmistoliitto on onneksi lupautunut korjaamaan tämän epäkohdan”, toteaa Hänninen

Takaisin Jutut -sivulle