Mielipide, eduskuntavaalit 2019: Keskustan Pylväs: Odotan mielenkiinnolla lunastuslakityöryhmän mietintöä

Kansanedustaja Juha Pylvään (kesk.) kirjalliseen kysymykseen lunastuslain uudistamisesta on saapunut ministerin vastaus. Pylväs kysyi kirjallisessa kysymyksessä lunastuslain etenemisestä ja aikataulusta. Kysymyksessä todetaan, ettei laki vastaa enää tämän päivän tarpeita.
Vastauksessaan oikeusministeri Antti Häkkänen toteaa, että ministeriössä toimii työryhmä, joka on valmistellut lunastuslainsäädännön uudistamista.

Työryhmän tehtävänä on tarkastella nykyisen lunastuslain korvausperusteiden ja korvausmenettelyä koskevan sääntelyn ajanmukaisuutta ja laatia tarpeelliset säännösehdotukset lunastuslain muuttamiseksi siten, että perustuslaista johtuva täyden korvauksen vaatimus täyttyy ja maanomistajien tasapuolinen kohtelu toteutuu kaikissa lunastustoimituksissa. Työryhmän on tarkoitus saada mietintönsä valmiiksi helmikuun loppuun mennessä. Jatkovalmistelusta ja sen aikataulusta päätetään tämän jälkeen.
”Odotan mielenkiinnolla työryhmän mietinnön valmistumista”, Pylväs toteaa.
”Eri puolilta maata on kuulunut viestejä, millaisella asenteella esimerkiksi sähköyhtiöt kohtelevat maanomistajia. Murheellinen esimerkki on Pudasjärvi-Ranua –sähkölinjan tapaus, jossa maanomistajille ei ilmoitettu linjan alle jäävässä metsässä tehtävistä hakkuista. Maanomistajille on tullut tunne, että lunastuslakia hyväksi käyttäen viedään maat ilmoitustyyliin”, Pylväs jyrähtää.
”Voimalinjat ovat välttämättömiä ja huoltovarmuus pitää varmistaa koko maassa”, korostaa Pylväs. ”Tätä ei kuitenkaan pidä tehdä pelkästään maanomistajien kustannuksella, ilman yhtiöiden vastuuta. Jo ilmastonmuutoksen nimissä tarvitsemme enemmän metsiä Suomeen, ei ylimääräisiä turhia joutomaita voimalinjoille.”

Takaisin Jutut -sivulle