Mielipide, eduskuntavaalit 2019: Perhe on yhteiskunnan ydin

Lasten ja nuorten hyvinvointi on avainasemassa meidän yhteiskunnassa. Nuoret on tulevaisuuden tekijöitä ja siksi nuoriin sekä lapsiin tulee panostaa.
Lasten ja nuorten pahoinvointi on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina. Pahoinvointi näkyy niin kotona kuin koulumaailmassakin. On erilaista häiriökäyttäytymistä sekä monialaisia vaikeuksia oppia uusia asioita. Meillä on myös sellaisia lapsia, jotka eivät ole koskaan nähneet aikuisen lähtevän aamulla töihin.
Varhainen puuttuminen on avainsana. Avun saaminen aikaisessa vaiheessa ennaltaehkäisisi monia ongelmia. Esimerkiksi se, että neuvolassa katsottaisiin lapsen hyvinvoinnin lisäksi myös vanhempien hyvinvointi. Perhettä ja perheen tilannetta tulisi katsoa kokonaisvaltaisemmin.

Keskusta esittääkin puolueen ohjelmassaan perhekeskuksia, joissa perheet saisivat apua monialaisemmin. Saman katon alla olisi palvelut lasten- ja äitiysneuvolan lisäksi mm. vanhemmuuden ja parisuhteen tukemiseen.
Aiemmin Suomessa on ollut kodinhoitajia. Näenkin, että entisaikojen kodinhoitajille olisi edelleen tarvetta. He opastaisivat tuoreita vanhempia kodin hoidossa, mutta olisivat myös tukena kasvattajina. Kun tuen saaminen olisi automaattista heti alkuvaiheissa, olisi tuen pyytäminen helpompaa myös myöhemmin.
Tukea tulee saada muulloinkin, kuin silloin kun lapsi on pieni. Tukea tarvitaan myös silloin, kun nuori kasvaa ja kohtaa muutoksia elämässään. Yhteiskunnan tulee kantaa vastuu siitä, että meidän perusyksiköissä eli kodeissa voidaan hyvin.

Marjut Lehtonen
Pohjois-Pohjanmaan Keskustanuorten puheenjohtaja
Oulaisten kaupunginvaltuutettu
Eduskuntavaaliehdokas (Kesk.)

Takaisin Jutut -sivulle