Mielipide, eduskuntavaalit 2019: Taksilain uudistuksessa erityisryhmien oikeudet unohtuivat

Vasemmistoliiton kansanedustaja Katja Hänninen on tyrmistynyt Traficomin 21.3. julkaistusta kyselytutkimuksesta, jonka mukaan ns. taksiuudistus on huonontanut jo ennestään heikossa asemassa olevien ryhmien palveluiden saantia.

Erityisryhmiin kuuluvat, kuten vammaiset ja toimintakyvyltään heikentyneet vanhukset, ovat kokeneet uudistuksen vaikeuttaneen taksin saantia ja lisänneen turvattomuutta.
”Nämä olivat juuri niitä samoja huolia, joita oppositio yritti tuoda esiin liikenne- ja viestintävaliokunnassa, kun uudistusta puskettiin läpi”, sanoo silloin valiokunnassa edustajana ollut Hänninen.

Myös taksien hinnat ovat nousseet, mikä käy ilmi Traficomin viime vuonna tekemästä hintaselvityksestä. Paikoin nousua on ollut jopa lähes kymmenen prosenttia siitä, mitä hinnat olivat ennen uudistusta.
”Tämä on kestämätöntä ja seuraavan hallituksen tulisi tarkastella tilannetta uudelleen. Palveluiden saatavuuden ei pitänyt kärsiä eikä hintojen karata, mutta näin on käynyt”, Hänninen sanoo.
”Ei mennyt ihan nappiin tämäkään Sipilän norminpurku-uudistus, ja tätäkin olivat hallituksessa siunaamassa myös perussuomalaiset”, Hänninen jatkaa.
Traficom on aloittanut poliisin ja verottajan kanssa yhteisen taksivalvonnan, jota tullaan suorittamaan säännöllisesti. Tarvittaessa Traficom pystyy antamaan myös tarkempia määräyksiä taksialalle.
”Jos puutteita toiminnasta löytyy, niin taksilakia tulee muuttaa niin, että puutteista määrätään sanktiot”, Hänninen sanoo.

Takaisin Jutut -sivulle