Mielipide, eduskuntavaalit 2019: Töitä palkalla vai palkatta?

 Kuluvalla vaalikaudella olemme nähneet, kuinka työelämää ollaan ”kehitetty”. Kehittäminen siksi sitaateissa, koska palkansaajien kokemat työelämän heikennykset eivät ihan helposti mielly kehittämiseksi.
Tätä mieltä olen erityisesti palkansaajana ja etenkin pitkäaikaisena henkilöstön edustajana. Enkä ole ainoa, eikä edes nykyisen hallituspuolueiden kannattajista enää löydy tukea näille päätöksille.
 
Asia on täysin päinvastoin. Me palkansaajat ja tavalliset ihmiset, opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja kaikki siltä väliltä, olemme olleet tämän ”kehittämisen” maksajina.
Olemme olleet todistamassa ennen näkemätöntä hyökkäystä työtä tekevää, yli kaksimiljoonaista kansan osaa kohtaan. Nykyhallituksella lähes kaikki leikkaukset ovat kohdistuneet näihin edellä mainittuihin ryhmiin.
Kuka puolustaa palkansaajaa? Vastaus on Ay-liike. Tuo paljon parjattu palkansaajista muodostettu yhteisö, joka parhaansa mukaan pitää jäsenistönsä ja samalla myös monen muun pieni- ja keskituloisen ihmisen puolta. Ilman kritiikkiä ei ole jäänyt palkansaajan puolustajatkaan. Välillä tuntuu, että jopa talven lumisateetkin ovat ammattiyhdistysliikkeen syytä.
 Nyt näyttääkin siltä, että tavallisen kansan ”kuritus” saa jatkoa, jos porvarienemmistöinen hallitus saa luottamuksen jatkaa vaalien jälkeen toimintaa.
”Monilla työpaikoilla jo pohditaan, pitääkö palkatonta kiky-työtä tehdä hamaan tulevaisuuteen. Pääministeri Sipilän, sekä työnantajatahojen näkemyksen mukaan pitää”, Iltalehti 13.2.2019 otsikoi.
 
Näissä vaaleissa on esillä paljon todella tärkeitä teemoja. Joillakin enemmän, joillakin vähemmän. Joillakin ainoastaan yksi. Samoin on myös ehdokkaita. Sanotaan, että eduskunta on otos kansasta. Jokainen voi miettiä, onko asia ollut tällä kaudella näin? Haluammeko sen olevan näin? Minä haluan, että eduskunta edustaa kansaa, tavallista kansaa, joka koettaa selvitä elämästään ja tulla toimeen.
Olen sitä mieltä, että näille nykyhallituksen ”talkootöille” on tultava loppu ja työstä on maksettava korvaus, jolla pystyy elämään ja hoitamaan jokapäiväiset kulut ilman tuskailua. Opiskelijoiden asemaa tulee vahvistaa leikkauksien sijaan ja työttömien ylenpalttinen rankaiseminen tulee lopettaa, lapsilla ja vanhuksilla pitää olla tasavertainen hoito varallisuudesta riippumatta.
 
Tulevissa vaaleissa me äänestäjät olemme paljon vartijoina. On ollut kuitenkin ilo huomata, että myös palkansaajien rivit ovat alkaneet tiivistyä ja hyvä niin. Meitä on kuitenkin tässä maassa reilusti yli 2 miljoonaa. Tämä ei kuitenkaan  riitä, vaan pitää vielä hoitaa asia lopulliseen päätökseen äänestyskopissa. Antakaa äänenne kuulua, niin että se todella kuullaan! 
 
Jari Männikkö, Oulainen
Pääluottamusmies
Eduskuntavaaliehdokas sd

Takaisin Jutut -sivulle