Mielipide: Olipa kerran opettajien lomautus

Juuri nyt minun pitäisi olla aloittamassa 9. luokan matematiikan tuntia yläkoululla sen sijaan, että kirjoitan tätä kirjoitusta. Olen lomautettuna opettajan työstä. Tänään eikä kahtena edeltävänä arkipäivänäkään ole oppilaat tarvinneet minun opetustani. Näin on Oulaisten kaupungin päättäjät päättäneet.

Miltä se sitten näyttää? Päätöspaperilla ei varmasti muita päätöksiä kummemmalta. Todellisuudessa oppilaat elävät kuin kesälomaa edeltävällä viikolla, valitettavasti vain kuukautta liian aikaisin. Opiskelujänne on katkennut, ainakin yläkouluikäisissä oppilaissa. Oppilaat pääasiassa selaavat puhelinta ja juttelevat kavereiden kanssa opettajan ollessa poissa, lomautettuna. Ani harva opiskelee oppiaineen asioita. Tämä jatkuu pitkään syksyyn. Vaikka toisilla oppitunneilla opettaja on normaalisti paikalla, saattaa tunti keskeytyä sielläkin opettajan lähtiessä tarkistamaan opettajattoman naapuriluokan tilannetta. En tiedä, miten opetus kaupungin oikaisuvaatimuksen vastineessa ajateltiin hoidettavan, kun siellä todetaan: “opetus voidaan myös lomautuksen aikana järjestää sitä koskevan lainsäädännön mukaisesti.” On kuitenkin jo muutamissa viikoissa tullut selväksi, että kun opetusta antavaa opettajaa ei ole, niin oppilaat eivät opiskele. Varsinkin ylä- ja alakouluilla oppilaat tarvitsevat työntekoon ohjaavan opettajan joka ikinen tunti.

Minun tuntejani jää tänä keväänä pitämättä lomautusten vuoksi lähes 30. Kun kaikki opettajat vuorollaan ovat lomautettuna, jää pelkästään yläkoulussa pitämättä useita satoja oppitunteja. Voiko tämä olla vaikuttamatta oppimistuloksiin? Suuresti ihmettelen, jos joku ei näe yhteyttä näillä. Päättäjien tekemä päätös on kaikessa karmeudessaan hyvin ainutlaatuinen. Tapasin hiljattain ympäri Suomen olevia opettajakollegoja. Jokainen järkyttyi meidän tilanteestamme. “Siis todellako teidät lomautetaan?” Kuntatalous on ahdingossa lähes joka puolella mutta harva on ryhtynyt lomautuksiin. Todella toivon, että päättäjät viisastuvat vahingosta ja ottavat selvää, millaisia vaikutuksia lomautuspäätöksellä oli kouluille ja oppilaille. Ja millainen työtaakka siitä aiheutui päätöstä toimeenpanneille esihenkilöille. Vasaralla on nyt lyöty sormeen, vaikka OAJ:n paikallisyhdistys yritti kertoa, että kipeää käy. Lomautukset eivät kuulu koulumaailmaan. Lapset ja nuoret tarvitsevat opetuksen jokaisen tunnin ja tulevaisuus koulutetut tekijänsä.

Kaupunginjohtaja harmitteli somessa joutuneensa lomautetuksi ensimmäistä kertaa työuransa aikana. Kerron, että moni kollega jakaa kanssani saman harmituksen. Saattaa olla, että joku opettajakin on laittanut työhakemuksensa paremmille vesille. Koulutusmyönteisyys on arvovalinta, jonka jokainen kaupunki tai kunta voi tehdä. Jos kunnan rahakirstu on todella niin tyhjä, että lailla määrättyyn palveluun, perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen, ei ole varaa, niin sopii kysyä, tarvitaanko sellaista kuntaa? Oliko lomauttaminen todellakin viimeinen keino ja ehdottoman pakollinen päätös? Nurmoolaisten hevosmiesten mukaan rahat eivät olleet kuitenkaan loppu. On todella anteeksiantamatonta politiikkaa kurjistaa lasten ja nuorten oppimista näin. Toivon ryhtiä ja selviä suuntaviivoja tulevaisuuteen. Annan ilmaisen vinkin: Luokaa kuntaan laadukas ja toimiva varhaiskasvatus, pitäkää perusopetus sydämenne asiana ja antakaa mahdollisuus sivistyä lähilukiossa. Tämä pohja tuo elinvoiman koko kunnalle.

Riitta Rautio

OAJ valtuutettu

Takaisin Jutut -sivulle