Miljoonan työntekijän laitos

Oulaisten kaupungin uusi jätevedenpuhdistamo on nyt harjakorkeudessa. Urakoitsijana toimivan Rakennusliike Sorvoja Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja kertoo, että uuden jätevedenpuhdistamon on määrä olla valmiina vuoden loppuun mennessä.
”Nyt taidetaan olla urakan puolivälissä, jos päiviä lasketaan”, toteaa Jaakko Sorvoja.
Rakennusurakan hintalappu on hieman yli 7,5 miljoonaa euroa. Hanke toteutetaan KVR- eli kokonaisvastuurakentamisen urakkana, jossa urakoitsija huolehtii kaikesta ”avaimet käteen” -periaatteella.
”Urakan rahoittajana toimii Kuntarahoitus ja hanke toteutetaan leasing-sopimuksella”, sanoo Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen.
Jätevedenpuhdistamon rakennustyöt ovat edenneet aikataulun mukaan. Siitäkin huolimatta, että kovimpien pakkasten aikana työmaa joutui olemaan muutaman päivän suljettuna. Jätevedenpuhdistamon rakentaminen on Sorvoja Oy:lle tuttua puuhaa. Samanlainen hanke on ollut käynnissä samaan aikaan Rovaniemellä.
”Viime syksynä meillä oli jätevedenpuhdistamoprojekti Karstulassa ja Ylläkselle teimme suunnilleen tämänkokoisen puhdistamon. Se hanke oli valmiiksi suunniteltu, mutta tässä suunnittelut sisältyivät urakkaan. Kaupunki teki hyvät lähtötietopaperit, joiden mukaan suunnittelua oli helppo tehdä”, kiittelee Jaakko Sorvoja.

Kaupungin päättäjät pääsivät tutustumaan uuteen puhdistamoon.

Hän tietää, että Suomessa on tällä hetkellä kova jätevedenpuhdistamojen rakennusbuumi. Uusia laitoksia on jonossa noin 70. Oulaisten vanha puhdistamo rakennettiin 70-luvun lopulla ja 90-luvulla siinä tehtiin saneeraus.
Uuden jätevedenpuhdistamon koneistustöistä vastaava Vesa Raitainen T&A Mämmelästä kertoo, kyseessä on biologiskemiallinen jätevedenpuhdistamo. Laitoksen puhdistusprosessi etenee siten, että ensin tuleva vesi välpätään porrasvälpällä, jolloin vedestä saadaan karkea aine pois. Sen jälkeen vesi siirtyy hiekan erotukseen sekä etuselkeytykseen, jossa vedestä otetaan painava liete pois. Seuraava vaihe on ilmastuksen biologinen osa, jossa miljoonat bakteerit syövät vedestä hiiltä, typpeä ja fosforia.
”Tämä jälkeen jälkiselkeytyksessä ilmastettu vesi ja bakteerimassa laskeutetaan eli kemikaalien avulla saadaan siitä liete pois. Puhdistettu vesi menee vielä kangassuodattimen käsittelyyn ja sieltä lähtevä vesi on kirkasta ja puhdasta ja voidaan laskea jokeen”, selvittää Vesa Raitanen.
Uudessa laitoksessa hyödynnetään vanhan puhdistamon miljoonia työntekijöitä.
”Sukuhaara säilyy siltä osin. Se on vähän sama kuin leivän teossa taikinajuuren osalta. Jos bakteerikanta pitäisi synnyttää alusta saakka uudelleen, kestäisi prosessin aloittaminen kuukauden tai kaksi enemmän”.

Takaisin Jutut -sivulle