Ministeri Saarikko: ”Oulaskankaan synnytysosaston lopettaminen oli poliittisen urani yksi vaikeimmista tapauksista”

Tiede-ja kulttuuriministeri ja keskustan puheenjohtajakisan toinen kärkiehdokas Annika Saarikko totesi, että hänen johdollaan keskusta keskittyy yhteistyöhön eikä keinuttamaan hallituksen venettä.

 

Oulaistelaiset pääsivät tenttaamaan peräkkäisinä päivinä keskustapuolueen puheenjohtajakisan kahta kärkiehdokasta, Annika Saarikkoa ja Katri Kulmunia.

Cafe Hilppassa oli maanantaina iltapäivä yhden aikaan odottava tunnelma. Edellisenä iltana oulaistelaiset olivat saaneet kuunnella keskustapuolueen istuvan puheenjohtajan, Katri Kulmunin sanomaa. Tänään omat kuulumisensa tuli kertomaan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.

Lopulta ministeri saapui paikalle reilusti myöhässä. Viivästyksen syyksi hän mainitsi puhelinkeskustelun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun kanssa.
”Hän ei meinannut millään lopettaa puhelua”, Saarikko kertoi hymyssä suin.
Cafe Hilppan tilaisuutta ennen Annika Saarikko vieraili Oulaskankaan sairaalassa.
Tunteikkaaksi menneen puheenvuoronsa aikana Saarikko kertoi, että hänen oli pakko vierailla juuri Oulaskankaalla Oulaisten vierailun yhteydessä, koska hän oli keskeinen ministeri päättämässä parin vuoden takaista Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston lopettamista. Ministerin ilmeistä näkyi selvästi, että tämä asia on painanut häntä jo pitkään.
”Oulaskankaan sairaalan synnytysosaston lopettaminen oli poliittisen urani yksi vaikeimmista tapauksista. Ensin poliittinen päättäjä tekee päätöksen, että synnytystoiminta jatkuu ja sille on satojen syntyvien lasten peruste, mutta sitten valvontaviranomainen näkee asian aivan toisin. Eikä valvontaviranomaisen päätöstä kumota Suomessa. Monet ovat kysyneet, että halusinko tahallaan toimia näin ja tällainenko puolue keskusta on? Vastausta on, että keskusta ei tällaista päätöstä halunnut. Siitä kärsi koko puolue. Jos valvontaviranomaisen, oikeuskanslerin ja muiden hallituspuolueiden kanta on tämä, niin silloin tulos on selvä”, Saarikko perusteli.
Oulaskankaan vierailun aikana Annika Saarikko kuitenkin helpottui tiedosta, että synnytysosaston lopettamisen jälkeen Oulaskankaalla ei ole menetetty yhtään pysyvää työpaikkaa, eikä matkasynnytysten määrä ole lähtenyt nousuun alun pienen hypyn jälkeen.
”Oulaskangas on löytänyt nyt uuden roolin. On ylpeyden aihe, että teillä on täällä oma sairaala. Täällä toimintaa on jatkettu normaaliin tapaan ja koronapotilaiden hoito on keskitetty Ouluun. Sekin on kahden sairaalan mallin vahvuus täydennettynä sillä mitä Raahe tähän kokonaisuuteen tuo”.
Yleisöllä oli mahdollisuus esittää maanantain tilaisuudessa omia kysymyksiään ministerille. Veli Tirilä kysyi Saarikolta huhusta, jonka mukaan eduskunnassa puuhattaisiin uutta lakia siitä, ettei Oulaskankaan sairaalan ilta- ja viikonloppupäivystystä pystyttäisi hoitamaan jatkossa muilla kuin omilla lääkäreillä.
”Olemme saaneet jo yhden kerran turpiimme. Toista kertaa emme halua”, jyrähti Veli Tirilä.
Annika Saarikko myönsi, että eduskunnassa lausuntokierrokselle lähteneessä lakipaketissa on Veli Tirilän mainitsema kohta. Hän kuitenkin sanoi, että tätä asiaa on käsitelty hänen ollessa vielä perhevapaalla.
”En kuitenkaan väistä vastuutani. Teen keskustan neuvottelijana kaikkeni, että tämä kohta voi vielä muuttua. Pidän sitä ongelmallisena, eikä se perustu arkirealismiin. Päivystyspalveluita ei voida muuallakaan tehdä pelkästään omilla lääkäreillä”, totesi Saarikko.

Päivän ehkä odotetuin kysymys oli se, miten Annika Saarikko aikoo muuttaa keskustan linjaa, jos hänet tullaan valituksi kahden viikon päästä Oulun puoluekokouksessa. Tätä asiaa ministeriltä uteli Keijo Pylväs.
”Ensimmäiseksi muuttuu se, että keskustan puheenjohtaja istuu hallituksessa. Kukin voi miettiä, onko sillä vaikutusta esimerkiksi neuvotteluissa menestymiselle”, hän napautti kysyjälleen.
Annika Saarikko totesi myös, että hänen valtakaudellaan keskusta ei tule keikuttamaan hallituksen venettä, vaan tekee rakentavaa yhteistyötä kaikkien kanssa.
”Olemme valinneet tämän hallitustien. Nyt pitää lopettaa kitinä siitä, että onko hallitus liian punavihreä. Jos puolueen omat tavoitteet ovat tarpeeksi selkeitä, pärjäämme missä tahansa kokoonpanossa. Minun johdollani keskusta ei ole puolue, joka mielistelee perussuomalaisia, vaan se on puolue, jolla on oma linja”.
Saarikon mukaan keskustan pitää olla jatkossakin tekijäporukka. Sivusta on aina helppo huudella, mutta vastuunkanto on sitten aivan eri juttu.
”Aina tulee lunta tupaan, kun tekee vaikean päätöksen. Mutta se on vastuunkantajan osa”.

Takaisin Jutut -sivulle