”Missikisojen aika on ohi”

Missikisoissa 80-luvulla menestynyt Marita Pekkala pitää Oulaista edelleen kotinaan, vaikka takana on jo 35 vuotta elämää Kreikassa. Kuva: Marita Pekkalan kotiarkisto

 

Vuonna 1983 Miss Suomi -kisoissa ensimmäiseksi perintöprinsessaksi yltänyt Marita Pekkala aloittaa uuden juttusarjan, jossa kerrotaan Oulaisista muualle muuttaneiden kuulumisista.

Ainakin varttuneempi väki muistaa hyvin vuoden 1983 Miss Suomi -kisat, joissa oulaistelainen Marita Pekkala kruunattiin ensimmäiseksi perintöprinsessaksi. Vielä 80- ja 90-luvuilla missikisat keräsivät televisioiden ääreen miljoonayleisön, mutta nykyisin näiden kauneuskisojen arvostus on laskenut pahasti. Tänä vuonna kisat televisioi marginaaliyleisön tavoittava Alfa-tv.
”Missikisoissa oli ennen vanhaan erilaista vetoa ja glamouria, mitä niissä ei enää ole. Missikisojen aika on ohi”, toteaa Marita Pekkala.

Omaa missivuottaan Marita Pekkala muistelee kuitenkin lämmöllä. Varsinkin matkat kansainvälisiin kilpailuihin, joissa hän tapasi ihmisiä ympäri maailmaa, avarsivat nuoren pikkukaupungin tytön maailmankuvaa.
”Nykyään saadaan tietoa ja elämyksiä nappia painamalla, mutta ennen vanhaan täytyi nähdä vaivaa matkustamalla, käymällä paikan päällä, kokemalla, elämällä ja olemalla. Nykypäivän julkkikset tulevat reality-ohjelmista, joita kanavat suoltavat joka hetki, ja mahdollisuudet ponnahtaa julkisuuteen ovat rajattomat. Kaikki eivät kuitenkaan osaa käsitellä sitä julkisuutta, ja tulee törmäyksiä”.

Marita Pekkalan elämä muuttui täydellisesti 35 vuotta sitten, kun hän muutti miehen perässä Kreikkaan asumaan. Tarkemmin ottaen Kreetan saarelle, Agios Nikolaokseen. Pieni kreikkalaiskaupunki on tuttu turistikohde suomalaisille jo 70-luvulta.
” Agios Nikolaos on pieni kaupunki Lassithin läänissä Kreetan itäosassa, Mirabellon lahden länsirannalla.
Agioksen keskusta on keskittynyt Voulismeni-järven ympärille ja kaupungissa on myös satama ja pienoissatama. Antiikin aikana Agiosta kutsuttiin Lato pros Kamaraksi. Kaupungilla on ollut vuosien saatossa useita eri valloittajia, esimerkiksi venetsialaiset ja osmaniturkkilaiset. Historia on mielenkiintoinen”.

Suurin osa väestöstä saa elantonsa turismista. Niin myös Marita Pekkala ja hänen miehensä, jotka pitävät kaupungin keskustassa kreikkalaisen valmistajan uimapukuja ja rantamuotia tarjoavaa putiikkia.
“Talvisin puoti on kiinni, mutta tänä vuonna ensimmäistä kertaa meillä on myös verkkokauppa. Normaaliolosuhteissa sesongin aikana työpäivät venyvät myöhään iltaan paikalliseen tapaan, usein ilta yhteentoista saakka. Näin talvella on sitten aikaa rentoutua. Usein talvisin vietämme pitempiä aikoja Ateenassa”.

Korona sekoitti täysin myös Marita Pekkalan elämän. Kreikassa siirryttiin lockdowniin eli ulkonaliikkumisrajoitukseen, joka on voimassa 30.11.2020 saakka. Liikkuminen on sallittu tiettyihin asiointeihin, mutta siihen pitää olla lupa, joka saadaan lähettämällä SMS-viesti tai täyttämällä paperinen lomake. Lisäksi ulkona liikkuessa täytyy olla mukana passi tai henkilöllisyystodistus.
Kreikka otti jo keväällä ensimmäisen Covid-19 aallon aikana kovat rajoitukset käyttöön, jotka tehosivatkin, mutta kesän aikana rajoituksista lipsuttiin turistisesongin takia ja nyt tilanne on aivan toinen. Marita Pekkala arvelee, että rajoitukset saattavat jatkua vielä joulukuussa.
”Minun elämääni korona on vaikuttanut tietysti paljon niin kuin kaikkien, jotka ovat tekemisissä turismin kanssa. Jo se, että sesonki lyheni kolmella kuukaudella ja useat alueemme hotellit pysyivät kokonaan kiinni, vaikuttivat turistien määrään”.

Vaikka takana on jo 35 vuotta kreikkalaista elämää, pitää Marita Pekkala Oulaista edelleen oikeana kotinaan. Oulaisista Pekkalalla on paljon hyviä lapsuusmuistoja, jotka tulevat usein myös hänen uniinsa.
”Ikävöin talvea, lunta ja pakkasta. Metsiä, vihreyttä ja vehreyttä. En ole käynyt Oulaisissa moneen vuoteen, mutta Suomessa kävin muutama vuosi sitten”.

Marita Pekkala iloitsee siitä, että hänen äitinsä on päässyt käymään Kreikassa joskus jopa parikin kertaa vuodessa.
”Viime keväänä Elli-äiti oli tulossa kahden tätini kanssa lomalle, mutta korona muutti suunnitelmat. Toivottavasti matkustaminen taas onnistuu pian ja pääsemme palaamaan normaaliin elämään”.
Suomen asioita Marita Pekkala seuraa päivittäin lukemalla uutisia netistä. Tilanteen tasalla hän pysyy myös Facebookin ja muiden somepalvelujen kautta.
”Ja etten unohda suomen kieltä, on tärkeää lukea ja kirjoittaa päivittäin”.

Takaisin Jutut -sivulle