”Mitä sitten tapahtuu, jos vieras ei kättelekään presidenttiä?”

Metsolan päiväkodin viskarit Amanda, Benjamin, Saana ja Veikko odottavat enemmän joulua kuin itsenäisyyspäivää.

SeutuMajakan toimitus jalkautui perjantaina Metsolan päiväkotiin kuulostelemaan sitä, miten huomenna juhlittava itsenäisyyspäivä näkyy päiväkodissa.

Uteliaita ilmeitä ja kasvoja vilkuilee eteisen ovelta perjantaiaamuna. Metsolan päiväkodin viskarit ovat palanneet juuri ulkoiluretkeltä ja riisuvat ulkovaatteitaan naulakkoon. Kun kaikki lapset ovat valmiita, ohjaavat hoitajat heidät viskarien omaan huoneeseen.
Perjantaihin mennessä itsenäisyyspäivän askarteluita ovat ehtineet tehdä ainoastaan hoitopaikan pienimmät eli 1-3-vuotiaat Hiiret. Viskarien opettaja Päivikki kertoo, että heillä itsenäisyyspäivän askarteluihin päästään käsiksi päivää tai kahta ennen itsenäisyyspäivää. Tänään tiistaina on luvassa muutakin kivaa, nimittäin perinteinen itsenäisyyspäivän juhlalounas.
”Monena vuonna se ruoka on ollut lohta ja perunamuusia”, Päivikki kertoo.
Kun viskareilta kysyy, tietävätkö he, miksi Suomessa vietetään itsenäisyyspäivää, toteavat he melkein yhteen ääneen, etteivät tiedä. Tosin yksi viskareista eli Veikko ehti puhua itsenäisyyspäivästä edellisellä kirjastoreissulla. Hän tiesi kertoa kaverilleen, että kauan sitten Suomessakin oli sota. Onneksi Suomi selvisi siitä ja tämän vuoksi meilläkin saadaan viettää itsenäisyyspäivää.
Metsolan päiväkodissa kaikki sota- ja pyssyleikit ovat kiellettyjä. Sen sijaan esimerkiksi eläinten leikkimetsästys on sallittua. Kavereita leikkipyssyillä ei saa koskaan osoitella.

Metsolan päiväkodin pienimmät olivat jo ehtineet askarrella omat kuvansa itsenäisyyspäivää varten.

Ryhmän suulain kaveri, Benjamin, toteaa, että itsenäisyyspäivänä heidän kodissaan koristellaan joulukuusi. Joulu näyttääkin olevan lapsista paljon mielenkiintoisempi asia kuin itsenäisyyspäivän viettäminen.
Lähes kaikki lapset ovat jo miettineet lahjalistaa joulupukille. Jotkut ovat jo kirjeenkin Korvatunturille lähettäneet.
”Minä olen saanut jo sata postia”, huutaa Saana ja tarkentaa, että postia on tullut omalta kummitädiltä.

Yksi hoitajista kysyy lapsilta, kuinka moni heistä on katsonut vanhempiensa kanssa itsenäisyyspäivän vastaanottoa presidentinlinnasta. Muutama käsi nousee heti pystyyn. Eräs viskari kysyy, että mitä sitten tapahtuu, jos joku vieras ei haluakaan kätellä presidenttiä.
”Presidentti on silloin varmasti hieman ihmeissään”, yksi hoitajista toteaa.
Kun toimittajan haastatteluhetki on ohi, rientävät lapset paljon mielenkiintoisemman asian pariin. Nimittäin avaamaan joulukalenteria. Sitä herkkua riittääkin vielä useampana päivänä.

Takaisin Jutut -sivulle