MTK:n Juha Marttila: Tuottajahinnat nousevat
Perjantaina ja lauantaina järjestettyjen Ryskypäivien kuumin puheenaihe oli huoltovarmuuspaketti.
Ryskypäivillä Ylivieskassa vieraillut MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoi, että lähiajat ovat maataloustuottajille kriittisiä.
”Tosiasia on kuitenkin se, että halpaa ruokaa ei saa nyt mistään”.
Marttilan mukaansa hinnatkin nousevat, mutta meillä hitaammin kuin muualla, mutta nousevat kyllä ja tilanne paranee.
”Pelloilla on kysyntää ja hintataso säilyy vahvoilla maatalousalueilla”, ennakoi puheenjohtaja Marttila.
Huoltovarmuuspaketin lisäksi Ryskypäivien yleisö pääsi tutustumaan noin sadan eri näytteelle asettajan tarjontaan. Yksi kiinnostuksen kohde oli Hankkijan pihalla ollut traktori, jonka takarattaan metrin leveyttä mitattiin useampaankin kertaan. Ja totta se oli.
Toinen kiinnostava kohde oli esimerkiksi keinosiemennysyhdistyksen esittelemä vasikoiden juottokattila. Se muistutti armeijan hernekeittopataa, mutta pataan tehtiinkin vasikoille sopiva juoma.
Rattailla kulkevaa kärryä vedetään ruokintakäytävällä ja kärrystä ruiskutetaan letkun kautta valmis juoma kullekin vasikalle.
Perjantaina ja lauantaina järjestettyjen Ryskypäivien kuumin puheenaihe oli huoltovarmuuspaketti. MTK:n puheenjohtaja Marttila ja kansanedustajan Juha Pylväs kertoivat saaneensa paljon ”tummaa” palautetta valtion myöntämän 300 miljoonan euron hätäavun jakamisesta ruuan tuottajille. Lähinnä närää oli kai nostattanut rahan jakotapa.
Ryskypäivien paneelissakin hätäavun jakoa arvosteli sieviläinen maanviljelijä Antti Kangas.
Kansanedustaja Juha Pylväs rauhoitteli viljelijäväestöä kertomalla tosiasioita. Hätäapupaketti oli hänen mukaansa tarkoitus saada mahdollisimman nopeasti tuottajien käyttöön, mutta kun Suomessa kaikki on säädeltyä, niin jakoa varten ei ollut valmista mallinnusta.
Siksi hallitus päätyi korvaamaan tuotantokustannusten vajetta energiaveron palautuksia tuplaten. Näin tuottajilla on mahdollisuus saada rahaa käyttöönsä mahdollisesti jo toukokuussa.
Keskustalla olisi Pylvään mukaan ollut myös muita vaihtoehtoja rahan jakamiselle, mutta EU ei hyväksynyt niitä.