Oulaisissa siirryttiin jo kolmikymppisiin

Koronarokotukset ovat hyvässä vauhdissa Oulaisten kaupungissa. Oman rokotusvuoron saa selville kaupungin verkkosivuja seuraamalla.

Oulaisten kaupungissa ollaan koronarokotusten suhteen hyvässä vauhdissa. Johtava lääkäri Harri Pennanen kertoo, että eilen kaupungissa siirryttiin vuonna 1991 ja sitä ennen syntyneisiin. Aivan Suomen kärjessä ei Oulainen kuitenkaan rokotusten suhteen vielä ole.
”Inkoossa ovat rokotukset siirtyneet jo kaikkiin täysi-ikäisiin. Hieman olemme siitä jäljessä, mutta pikkaisen esimerkiksi Oulua edellä”, sanoo Harri Pennanen.
Oulaisissa on nyt annettu 4020 rokoteannosta, joista ensimmäisiä annoksia 3344 kappaletta ja tehosteita 676 kappaletta. Oulaistelaisille on annettu 3718 annosta ja muun kotikunnan omaaville 302 annosta.


Pennasen mukaan se, millä vauhdilla rokotuksia saadaan tehtyä, johtuu paljon myös siitä, miten isoja rokotepaketteja alueelle saapuu. Jos sattuu olemaan sopivalla alueella, esimerkiksi lähellä epidemiaseutua, on mahdollisuus isompien rokote-erienkin saamiseen sitä suurempi. Yleensä ottaen pienimmät paikkakunnat ovat suurempia edellä rokotusaikataulussa.
Se, kuinka hyvin ihmiset tietävät lähteä varaamaan rokotuksia, on jokaisen omasta aktiivisuudesta kiinni. Oulaisten kaupungilla ajantasaisen tiedon meneillään olevasta rokotusaikataulusta saa sähköisen ajanvarauksen nettisivuilta: http://ajanvaraus.oulainen.fi. Myös osoitteessa oulainen.fi on linkki uusimpaan rokotetiedotteeseen.


Terveysviranomaisten keskuudessa on aiheuttanut viime aikoina pientä hämmennystä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antama ilmoitus, että jos henkilö on saanut ensimmäisen rokotteen Astra Zenecaa, voi hän halutessaan ottaa tehosteannoksena toisen valmistajan tekemää rokotetta. Aikaisemmin linjana on ollut se, että ensimmäisen ja toisen rokotteen täytyy olla samaa valmistetta, jos kyse on yli 65-vuotiaasta henkilöstä. Vielä ei ole olemassa luotettavaa tutkimustietoa siitä, kuinka tehokas suoja on siinä tapauksessa, jos henkilö saa kahden eri valmistajan tekemää rokotetta. Viime torstaihin mennessä toisen rokotteen oli saanut Oulaisissa 545 ihmistä.


”Itse en lähtisi vaihtamaan rokotetta kesken sarjan, jos kyse ei ole alle 65-vuotiaasta henkilöstä. Alle 65-vuotiaiden tehosteeksi kannattaa ottaa jotain muuta rokotetta kuin Astra Zenecaa”.
Koronatilanne on pysynyt Oulaisissa jo pitkään rauhallisella tasolla. Nollatasolla on oltu jo helmikuun alusta lähtien. Keski-Pohjanmaalla riehunut epidemia ei ole ainakaan vielä näkynyt Oulaisten alueella. Harri Pennasen mukaan tilanne on ollut Kokkolan seudulla jo rauhoittumaan päin.


Tavanomainen flunssakausi laantuu yleensä kesän korvalla, ja tätä ilmiötä odotellaan toteutuvaksi nyt myös koronaviruksen kohdalla. Ei ole kuitenkaan vielä asiantuntijoillekaan täysin selvää, mistä moinen ilmiö johtuu Suomessa, sillä esimerkiksi monissa lämpimissä maissa tautitapaukset ovat päinvastoin vain kasvaneet.
”Luulenpa, että meillä tähän ilmiöön liittyy keskeisesti koulujen ja varhaiskasvatuksen loppuminen kesän ajaksi, jolloin myös viruskierto vähenee”, uskoo Harri Pennanen.

Takaisin Jutut -sivulle