Muista suojalasit, kun ammut raketteja

Ilotulitteita saa ampua taas uudenvuodenyönä kello 18-02.

 

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla. Väärään suuntaan lentäneet ilotulitteet ovat aiheuttaneet joka vuosi silmävammoja katsojille.

Suojalasien käytön lisäksi noudata ilotulitteiden käyttöohjeita, tue ilotulite kunnolla ja valitse ampumispaikka huolella.

Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja mahdollisilta harhautuneilta ilotulitteilta. Vuodenvaihteessa 2018–2019 silmävammoja saaneista 13 henkilöstä vain yksi oli käyttänyt suojalaseja. Loukkaantuneista 10 käytti ilotulitteita ja 3 oli katsojia. Tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja.

Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä. Tukesin 2017 tekemän kyselyn perusteella noin joka viides ilotulitteita ampuva jättää silmänsä suojaamatta. Suojalasit ovat kuitenkin halpa ja helppo keino suojata silmät. Myös sivustaseuraajan kannattaa varautua suojalaseilla”, sanoo ylitarkastaja Nina Heikkilä Tukesista.

Samalla kun hankit ilotulitteita, osta myyntipaikasta suojalaseja kaikille, joiden kanssa aiot ilotulittaa. Jos sinulla on suojalaseja ennestään, etsi ne käsille hyvissä ajoin ennen ilotulitusta.

Alaikäisiltä ilotulitteiden käyttö on joka tilanteessa ja myös aikuisten seurassa kielletty. Ilotulitteita ei saa antaa alaikäisten käsiin. Viime vuodenvaihteessa 4 alaikäistä sai silmävammoja ilotulitteista. Heistä kaksi oli itse käsitellyt ilotulitetta ja kaksi oli sivustaseuraajia. Jos aiot ampua ilotulitteita perheen kanssa, huolehdi siitä, että lapset eivät pääse lähestymään sytytettyä ilotulitetta.

Ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä 31.12.–1.1. kello 18–02 välisenä aikana.

 

Takaisin Jutut -sivulle