Musanurkka: Alma: Have U Seen Her?

Albumin nimi kysyy osuvasti, oletko nähnyt häntä? Vuoden alun perin ilmoitetusta julkaisupäivästä myöhästynyt albumikokonaisuus on lunastanut kuulijoiden odotukset.
Alman ensimmäinen levy julkaistiin osissa, ensin kaksi EP:tä ja nyt viimeisen osan myötä kokonaisena albumina. Vain osa onkin yleisölle täysin uutta materiaalia. Prosessia jännittyneenä seuranneena voin todeta, että kokonaisuus pysyy odotuksiani paremmin kasassa, loputkin nyt ensimmäistä kertaa julkisuuden nähneistä kappaleista toimivat.

Jokainen niistä kertoo oman tarinansa artistin lapsuuden ulkopuolisuuden tuntemuksista ja julkisuuden paineista. L.A Money on kirjoitettu hänen työskennellessään levynsä kanssa Los Angelesissa. Kyseinen kappale onkin yksi levyn koukuttavimmista. Lisäksi levyn nimikappale on kokonaisuuden kiinnostavinta antia, kappale on hauska ja leikkisä. Bad News Baby päästää puolestaan Alman lauluäänen parhaiten oikeuksiinsa, korvamatomainen kertosäe tulee soimaan monien päissä alkavan kesän aikana. Ehkä eniten ärsyttää slangikiroilut ja nimittelyt, f*king ja bitch eivät oikein toimi tehokeinoina, jos niitä on joka ikisessä kappaleessa.

Musiikissaan Alma leikittelee elektronisella soundilla ja populaarikulttuuriviittauksilla. Ilmeikäs ja persoonallinen lauluääni on etu. Tällä levyllä Alma pääsee äänensä kanssa oikeuksiinsa. On todettava, että ensimmäiset kosketukset Alman musiikkiin saivat aikaan olon kauttaaltaan hieman liiankin hiotusta ja tuotetusta lopputuloksesta. Oli vaikea päätellä mikä laulussa oli Almaa ja mikä koneella tuotettua.

Levy on kuitenkin hyvin miksattu, eikä Alman ääntä ole turhaan tuotettu liian pitkälle eli pilalle. Alma on kuitenkin musiikin tekijänä vielä parempi kuin pääinstrumentissaan laulussa. Elektronisista klubisoundeista liu´utaan loppua kohti myös 90-lukulaisiin pop-rock-tunnelmiin. Musiikki on monikerroksista ja jokaisella kuuntelukerralla kappaleista löytyy uusia yksityiskohtia ja tasoja.

Tähdet: 4/5

Tiina Käpylä

Takaisin Jutut -sivulle