Naapuriapua saa nyt Facebookista

Naapuriapu Oulainen -ryhmän Facebookiin perustanut Marika Unga ja ryhmässä moderaattorina toimiva Minna Heikkilä kannustavat kaikkia apua tarvitsevia ja apua tarjoavia liittymään rohkeasti ryhmän jäseneksi.

 

Sosiaaliseen mediaan on perustettu viime viikkojen aikana useita auttamiskanavia, joiden kautta ihmiset voivat pyytää tai tarjota apua koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan aikana.

Nyt myös Oulaisissa voi ryhtyä hyväntekijäksi vaikkapa naapurissa asuvalle ikäihmiselle, joka ei voi mennä esimerkiksi ruokakauppaan tartuntavaaran vuoksi.
Naapuriapu Oulainen -ryhmän perustaja, yrittäjä Marika Unga alkoi miettiä välittömästi koronaviruksen rantauduttua Suomeen, miten hän voi olla avuksi edes vähän niillä resursseilla mitä hänellä on käytössä.
”Kriisin keskellä haluan olla osallistuva enkä vain sivusta seuraaja. Koin tärkeänä, ettei kukaan jäisi yksin, vaan ihmiset tietäisivät, että apua on tarjolla, kunhan vain pyytävät”, kertoo Marika Unga.
Ensin Marika Unga päätti ilmoittautua vapaaehtoiseksi kauppa- ja apteekkiasiointiin Facebookissa Oulaisten eri foorumeilla. Julkaisu kuitenkin hukkui nopeasti tietotulvan syövereihin. Sitten hän mietti, miten olisi järkevää järjestäytyä Facebookissa, jossa tieto vapaaehtoistyöstä ei olisi palasina vaan yhdessä paikassa ja auttajat listattuna.
”Kuulin ja huomasin, että naapuripitäjässä oli Facebook-ryhmiä, jotka tarjosivat apuaan. Oulaisissa ei sellaista tietojeni mukaan vielä ollut, joten päätin perustaa ryhmän itse. Näin sai alkunsa Naapuriapu Oulainen-ryhmä”.

Naapuriapu Oulainen -ryhmä on avoin kaikille auttamishaluisille tai apua tarvitseville. He, jotka eivät halua antaa tietojaan auttajalistaan julkisesti, voivat ilmoittaa tahdostaan auttaa suoraan Marika Ungalle tai ryhmän moderaattorille, Minna Heikkilälle.
”Itsekin olen ryhmässä yksi avuntarjoajista muiden joukossa”, Unga toteaa.
Hän muistuttaa, että ryhmässä oleminen on vapaaehtoista, joten sieltä voi poistua niin halutessaan. Ryhmään kuuluminen ei myöskään vaadi avun pyytämistä tai avun tarjoamista.
”Kuitenkin kaikenlainen toisiamme kannustava ja eteenpäin vievä keskustelu ja kauniiden asioiden jakaminen on suotavaa. Näin saamme ryhmää eläväksi. Jokaisen ryhmäläisen tulee noudattaa ryhmän sääntöjä, joita ovat muun muassa kohteliaisuus, ystävällisyys, luottamus ja vapaaehtoisuus”, Marika Unga muistuttaa.

Naapuriapu Oulainen -ryhmän on tarkoitus palvella myös muussakin avun tarpeessa kuin vain koronaviruksesta johtuvista syistä.
”Yksinäisyys, etenkin ikäihmisillä, on yksi tämän päivän ongelma. On mukava, kun joku tulee vaikka pelkästään juttelemaan. Toivottavasti tämä jää pysyväksi linkiksi auttajien ja avun tarvitsijoiden välille. Ideoita ryhmän toimintaan ja kehittämiseen otetaan myös vastaan”, Unga vinkkaa.

Moderaattori Minna Heikkilän mielestä auttaminen antaa hyvää mieltä, poistaa yksinäisyyden tunnetta ja luo turvallisuuden tunnetta sekä autettavalle että auttajalle.
”Nyt varsinkin elämme rajua aikaa, ja on meidän vuoromme auttaa riskiryhmiin kuuluvia ja muutoinkin apua tarvitsevia. Toivonkin, että nyt te kaikki, jotka kuulutte riskiryhmään, olette yli 70-vuotiaita tai muuten vain tarvitsette apua, tukea, kuuntelevaa korvaa tai seuraa päiväänne, otatte rohkeasti meihin yhteyttä. Samoin, jos lukijasta alkaa tuntua, että haluat ryhtyä auttamaan kanssamme”, tähdentää Minna Heikkilä.

Takaisin Jutut -sivulle