Nuoret eläkeläiset liikkumaan ja harrastamaan

Eläkeliiton Oulaisten yhdistys käynnistää hankkeen, jonka tarkoituksena on aktivoida juuri eläkkeelle jääneitä mukaan toimintaan.

Perjantaiaamupäivä Cafe Herkutellassa. Viereisessä Olotilassa on meneillään yhteislaulutilaisuus, josta kantautuva musisointi tavoittaa myös kaikkien kahvilan puolella asioivien korvat. Yhdessä kahvilapöydässä palaveriaan pitävät Hannele Myllykangas, Terttu Lehtikangas, Asta Toivonen, Sauli Lehtikangas ja Asta Lohvansuu. Kokoontuminen liittyy Eläkeliiton Oulaisten yhdistyksen alulle panemaan hankkeeseen, jolla halutaan kannustaa +60-vuotiaat oulaistelaiset nousemaan ylös sohvan nurkasta ja lähtemään mukaan yhteisiin harrastuksiin.
Pitkän työuran loppuminen ja eläkkeelle siirtyminen voi olla monelle ihmiselle uusi tilanne. Tämän tunnustavat myös Sauli ja Terttu Lehtikangas, joille työmatka Oulaisten ja Kajaanin välillä tuli tutuksi 30 vuoden aikana.
”Kun jäin eläkkeelle, huomasin, että elämääni oli tullut tyhjiö. Ei ollut enää työkavereita. Ei tarvinnut lähteä enää maanantaina Kajaaniin ajamaan. Tuli outo tunne, että mitä minä nyt teen”, tunnustaa Sauli Lehtikangas.
Ensimmäiset vuodet eläke-elämästä vierähtivät Terttu Lehtikankaalla omien vanhempien hoitamisessa.
”Kävin syöttämässä äitiä Rantakartanossa ja isäkin asui Konttilan tuvalla. Silloin oli tekemistä. Mutta sitten kun he kuolivat vajaan kahden kuukauden välein ja kaikki jälkiselvitykset oli tehty, heräsi kysymys, että mitä sitten”.
Uusi arkipäivien rytmi löytyi lopulta Eläkeliiton Oulaisten yhdistyksestä.
”Hattua täytyy nostaa yhdistyksen entiselle puheenjohtajalle, Knuutilan Laurille. Hän tuli meidän kotiimme lappusten kanssa ja pyysi mukaan yhdistykseen. Sitten vähitellen, kun osallistuimme tilaisuuksin, tulivat ihmiset tutuiksi. Ja nyt olemme mukana kaikessa. Kyllä eläkkeellä olevalla täytyy jokin päivärytmi olla”, sanoo Terttu Lehtikangas.

Hannele Myllykangas jäi eläkkeelle vuonna 2015. Hänellä ensimmäiset kaksi vuotta kuluivat tyttären lapsen hoidossa auttamisessa.
”Sitten kahden vuoden jälkeen mietin, että mitä nyt alan tehdä. Kallion Veikko sattui soittamaan eräänä päivänä ja kysyi, että lähdenkö mukaan aivotreenikoulutukseen. Se oli siinä”, kertoo Hannele Myllykangas.
Asta Lohvansuu kertoo tehneensä 40 vuotta töitä toisella paikkakunnalla ennen paluumuuttoaan Oulaisiin. Aluksi hän oli hieman hukassa, koska ei tiennyt, mihin yhteisöön täällä kuuluu.
”Kesti noin vuoden verran ennen kuin löysin kaverin, joka oli mukana Eläkeliiton toiminnassa. Olen niin onnellinen täällä Oulaisissa, asiat eivät voisi paremmin olla. Nyt minulla on yhteisö, johon kuulua”, Lohvansuu hymyilee.
Asta Toivoselle eläkkeelle jääminen oli helppoa, koska hänen miehensä oli jäänyt jo aiemmin pois työelämästä. Asta Toivosenkin kohdalla arjen mielekkyyden toi lastenlasten ammana toimiminen.
”Poika asui Kokkolassa perheineen ja aina kun siellä tarvittiin ammaa, lähdin sinne. En jäänyt työttömäksi kotiin ja yksinäisenä peukaloita pyörittämään. Tänä päivänä käyn Olotilassa laulamassa ja pelaamassa bocciaa ja mölkkyä”, Asta Toivonen kertoo.

+60-vuotiaiden eläkeläisten aktivointihanke pyörähtää toden teolla käyntiin maanantaina 13.3., jolloin seurakuntakodilla järjestetään avoimien ovien päivä. Siellä omaa toimintaansa esittelemässä ovat Eläkeliiton Oulaisten yhdistyksen lisäksi hankkeessa yhteistyökumppaneina toimivat Oulaisten seurakunta, Jokihelmen opisto ja Oulaisten kaupungin liikunta- ja sivistystoimi.
Suurin osa Eläkeliiton Oulaisten yhdistyksen järjestämistä kokoontumisista järjestetään seurakuntakodilla. Hannele Myllykankaan mukaan näissä tiloissa toimiminen saattaa johtaa joitakin ihmisiä harhaan.
”Jotkut kuvittelevat, että laulamme siellä vain virsiä, vaikka oikeasti asia ei näin ole. Teemme paljon muutakin”, Hannele Myllykangas korostaa.
Terttu Lehtikangas tarkentaa, että kyseisten toimitilojen käytön taustalla on yhdistyksen toiminta kesän tiekirkossa.
”Meiltä on kesällä opastajat tiekirkossa. Saamme sillä tavalla kuitattua tilavuokran seurakuntakodilta. Eikä Oulaisissa ole muita sopivia tiloja. Olotila on meille liian pieni. Seurakuntakodilla on hyvä parkkipaikka ja sinne on helppo tulla”.

Yksi osa nuorten eläkeläisten aktivointia on saada heidät liikuntaharrastuksiin mukaan. Eläkeläisille kuntosaliharjoituksia vetävä Sauli Lehtikangas kannustaa, että ihmiset löytäisivät muitakin liikuntalajeja kuin esimerkiksi hiihdon tai lentopallon.
”Olen tuonut jo kauan esille sitä, että meiltä löytyy Oulaisista hyvin perusliikuntapaikkoja, mutta tänne pitäisi tuoda myös niitä lajeja, joita tämän päivän nuoret harrastavat. Ne voivat olla investoinneiltaan tosi pieniä”, muistuttaa Sauli Lehtikangas.
Eläkeläisten aktivointihanke kestää tämän vuoden ajan. Tähän liittyen järjestetään Oulaisissa 19.4. seminaari, jossa pidettävän luennon teemana on työelämästä eläkkeelle siirtyminen, roolin ja merkityksellisyyden löytäminen uudessa elämän vaiheessa. Tilaisuutta on myös mahdollista seurata suorana netistä.

Hanke jatkuu syksyllä ”Mielekäs arki” -teemalla järjestettävillä tilaisuuksilla. Yhtenä teemana on ”Eläkkeeltä töihin”, koska Oulaisissa on paljon hoitoalan työpaikkoja, mikä mahdollistaa keikkatyön tekemisen. Hankkeen aikana kartoitetaan nuorten eläkeläisten tarpeita ja tehdään toiminnan vaikuttavuusarvio.
”Meidän pitää päivittää tarjontaamme. Me yhdistyksessä jo mukana olevat emme ehkä pysty kaikkea muutostarvetta näkemään. Pitää tulla ulkoapäin sanomaan, että miten toimintaa tulisi kehittää”, kertoo Terttu Lehtikangas.

Takaisin Jutut -sivulle