Nuorilta karannut mopoilu käsistä

Poliisille tulee kesän aikana runsaasti ilmoituksia mopoilijoiden aiheuttamista häiriöistä.

Metelinaiheuttamishäiriöitä, vaarallista ajoa ja ilmoituksia viritetyistä mopoista liikenteessä. Nämä ovat yleisimpiä Jokilaaksojen poliisilaitoksen tilastoista esiin nousevia poliisitehtäviä nuorten moponkäyttöön liittyen. Ylikomisario Veijo Alavaikko kertoo, että mopoilijoiden aiheuttamien tehtävien lukumäärät ovat suuria lyhyelläkin aikavälillä. Tapausten kasvuun vaikuttavat eniten kesäloman alkaminen ja hyvät ajokelit.

SeutuMajakan toimitukseenkin on tullut soittoja esimerkiksi Oulaisten Juho Oksan koulun ympäristössä ilmenneistä mopoilijoiden aiheuttamista ”rälläämis”- ja meluhaittatapauksista. Mopoilijoiden suosimia ajopaikkoja löytyy kaupungista varmasti monia muitakin. Tässä kohtaa nostaa ylikomisario Alavaikko kuitenkin kätensä pystyyn: heidän tämänhetkinen henkilöresurssinsa ei tahdo riittää mopoilijoiden aktiiviseen valvontaan.
”Yksinkertaisesti asia on niin, että nämä tapaukset eivät todellakaan ole niitä maailman vakavimpia keikkoja, ja ne jäävätkin usein niiden vakavimpien jalkoihin. Monesti emme pysty irrottamaan partiota ollenkaan jollekin mopokeikalle. Tämä on siis prioriteettikysymys. Meillä on täällä sen verran porukkaa, että pystymme ihmisten perusturvallisuudesta huolehtimaan, mutta emme pysty jokaiselle päristelykeikalel singahtamaan”, sanoo Veijo Alavaikko.

Tämän vuoksi poliisi onkin ollut aloitteellinen niin viime kuin tänä vuonna herättämään Oulaisissakin yleistä keskustelua siitä, onko nuorten mopoilu täällä ongelma ja minkä asteinen sellainen. Halutaanko sen vuoksi panostaa uusiin toimenpiteisiin? Tällaisia uusia toimenpiteitä voisi olla esimerkiksi mopotalli, jossa nuoret voisivat värkkäillä mopojensa kanssa. Toinen selvityksen alla oleva toimenpide on mopoilijoille suunnattu rälläyspaikka.

Tärkein ja ensisijainen apu häiriökäyttäytymisen suitsemiseen löytyy Veijo Alavaikon mukaan kuitenkin jokaisen mopopojan ja -tytön kotoa. Alavaikko ei pysty itse käsittämään sitä, miksei vanhemmilta riitä kiinnostusta ja aikaa tarkistaa lastensa mopojen kuntoa, saatikka sitten, että vanhemmat opettaisivat, miten liikenteessä ja yleisillä paikoilla mopoilla oikein käyttäydytään. Yksi mopoilijoiden keskuudessa vallitseva vaarallinen ”huvitus” on keuliminen, jota harrastetaan joskus myös vilkkaan autoliikenteen seassa.
”Yritämme vähentää keulimista valistamisella, mutta myös sakottamisella ja ajotietojen jakamisella. Kotiväki on tässäkin asiassa tärkeässä roolissa. Jos minä tietäisin, että oma lapseni ajelisi kylillä keula pystyssä, ottaisin häneltä mopon pois, jos ei oppisi tavoille”.

Veijo Alavaikon mukaan poliisissa ymmärretään erittäin hyvin, että pahimmillaan mopoilijoiden aiheuttama melu voi viedä ihmiseltä terveyden.
”Jokilaaksosta löytyy tapauksia, joissa perhe joutui myymään kotinsa kesäisen meluongelman takia”, kertoo Veijo Alavaikko.

Takaisin Jutut -sivulle