Nuorten ääni kuuluviin

Rebekka Kangasharju tähtää tosissaan kuntapäättäjäksi. Hän on mukana kevään vaaleissa kokoomuksen riveissä.

 

Oulaisten nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rebekka Kangasharju toivoo, että heidät otettaisiin nykyistä enemmän huomioon kaupungin päätöksentekoelimissä.

Sosiaalinen media. Pääasiassa siellä toimii näinä poikkeusaikoina myös Oulaisten kaupungin nuorisovaltuusto. Viidennen vuotensa nuorisovaltuuston puheenjohtajana aloittanut Rebekka Kangasharju odottaakin jo malttamattomana, milloin ”uusi normaaliaika” alkaisi.
”Kyllähän tämä koronapandemia saisi minun puolestani jo loppua. Yleensä olemme järjestäneet hirveästi tapahtumia, mutta nyt on vain muutamia kyselyjä ja etätapahtumia verkossa”, harmittelee Rebekka Kangasharju.
Esimerkiksi Yösäbä- ja Lan-tapahtumat ovat olleet nuorisovaltuuston ja paikallisen 4H-yhdistyksen järjestämiä, vuosittaisia nuorten hyvinvointia nostattavia tilaisuuksia. Koronan myötä myös nuorisotilojen käyttö on ollut rajoitettua, mikä on huono juttu nuorten sosiaalisen kanssakäymisen kannalta.
”Nuoppari on usein ainut paikka, jossa voi nähdä kavereita koulun jälkeen. Esimerkiksi itselleni oli yläasteella tosi tärkeää, että pääsin osallistumaan erilaisiin tapahtumiin. Olisi varmasti olleet maailmankirjat sekaisin, jos olisi pitänyt vaan kotona olla”.
Mutta vaikka koronasta on koitunut paljon pahaa, on sillä vääjäämättä myös positiivisia vaikutuksia.
”Ihmisten tieto somen käytöstä on varmasti lisääntynyt. Erilaisiin verkkoyhteisöihin on saatu mukaan myös vanhempaa väkeä, jotka uskaltavat tuoda ajatuksiaan paremmin esille netissä kuin kasvotusten. Lisäksi ihmisten aikataulut sopivat paremmin, kun paikasta toiseen siirtymisiin ei kulu aikaa”.
Oulaisten nuorisovaltuustoon kuuluu tällä hetkellä 13 jäsentä. Uusi valtuusto aloitti kaksivuotisen kautensa tammikuussa. Nuorimmat valtuutetut ovat yläkoulun seiskaluokkalaisia ja puheenjohtaja Rebekka Kangasharju edustaa 21 vuoden ikäisenä nuorisovaltuuston ”kokeneinta” kaartia.
”Silloin joskus 16-vuotiaana, kun olin mukana Yösäbässä, ajattelin, että olisi siistiä olla mukana järjestämässä tätä tapahtumaa ja olla päättämässä siitä, mitä täällä tehdään. Hoksasin, että nuorisovaltuustossa voin vaikuttaa nuorten asioihin”.

Nuorisovaltuustolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus Oulaisten kaupunginvaltuuston ja lautakuntien kokouksissa. Rebekka Kangasharjun mukaan nuoret haluaisivat käyttää oikeuttaan enemmänkin, mutta kaupungin päättäjiltä ei ole tullut juurikaan kutsuja kokouksiin.
”Laitoin alkuvuodesta viestiä lautakuntien jäsenille, että tässä ovat meidän uudet nuorisovaltuutetut ja heihin voi ottaa yhteyttä. Mutta eipä ole yhteydenottoja tullut. Päättäjien puolelta on aikaisemmin sanottu, että kutsuja tulee heti kun listalla on nuoria koskettavia asioita. Mutta onhan tässä viime aikoinakin ollut vaikka mitä nuoria kiinnostavia asioita”, Kangasharju ihmettelee.

Kunnallinen päätöksenteko on vienyt Rebekka Kangasharjun niin kovasti mennessään, että hän pyrkii tulevissa kuntavaaleissa Oulaisten kaupunginvaltuustoon. Puolueekseen hän on valinnut kokoomuksen, vaikka toki muutkin puolueet olivat alussa lähes samalla viivalla.
”Kokoomus oli minulla jo tavallaan valmiiksi valittuna, mutta kävin tarkasti läpi myös kaikki muut puolueet. Aika hyvin sainkin tietoa jäseniltä, miksi juuri heidän puolueensa olisi minulle hyvä”.
Rebekka Kangasharjun mielestä on tärkeää, että Oulaisten kaupunginvaltuusto kokee tulevissa vaaleissa riittävää vaihtuvuutta.
”Valtuustoon tarvitaan nuorta näkökulmaa. Jos siellä istuvat aina ne samat ihmiset, eivät he näe asioita samalla tavalla kuin nuoremmat”.
Rebekka Kangasharju opiskelee ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi. Hänen sydäntään lähellä ovat kaikki lasten ja nuorten asiat.
”Kun aloitin nuorisovaltuustossa, en tiennyt politiikasta juuri mitään. Mutta ei kaikesta tarvitsekaan tietää. Olen seurannut monta vuotta vierestä yrittäjien elämää, joten heidänkin asiat ovat minulle tärkeitä”.

 

Kynttilät palamaan teinisurman uhrin muistolle

Perjantaina 5.3. järjestetään maanlaajuinen kynttilätapahtuma Koskelan teinisurman uhrin muistolle. Oulaisissa kynttilän voi viedä veturinaukiolle kello 18-20 välillä. Poltettujen kynttilöiden poiskeräämisen hoitaa Oulaisten nuorisovaltuusto.
Koko Suomea järkyttänyt teinisurma tapahtui Helsingin Koskelassa joulukuussa 2020. Tapahtumassa sai surmansa 16-vuotias poika. Tekoon syyllistyi kolme samanikäistä poikaa.

Takaisin Jutut -sivulle