Nuorten yrityskilpailun ykköspalkinto jakoon
Oulaisten Yrittäjät järjesti yrityskilpailun yhdessä Oulaisten Lukion ja Jedun liiketalous puolen opiskelijoiden kanssa. Tämä yrityskilpailu on muodostunut jo vuosittaiseksi perinteeksi ja se on koettu hyvin mielenkiintoiseksi tavaksi opettaa nuorille yrityselämän eri vaiheista, perustamisesta lähtien.
Kilpailuun valmistuminen alkoi yritysvierailuilla paikallisissa yrityksissä yhden vuorokauden ajan. Opiskelijat pääsivät tutustumaan neljään erilaiseen yritykseen. Välimatkat kuljettiin kauemmaksi yrittäjäyhdistyksen järjestämällä bussikuljetuksella. Reilu 50 opiskelijaa ja pari opettajaa tutustuivat yrityksiin Vahvaote, Sorvojan Rakennusliike, Lehto Oy ja Raita Sportia. Opiskelijat kokivat vierailut erittäin mielenkiintoisiksi ja innostaviksi ja yrittäjät itsekin kertoivat opiskelijoiden olleen tiedonhalua janoavia, reippaita nuoria ja ehkä heillekin tulevia työntekijöitä.
Tietoa yrityksen perustamisen ja sen toimintaan liittyvistä asioista, he saivat syksystä lähtien koulun oppitunneilla. 18. lokakuuta oppilaat pääsivät kuuntelemaan vielä Lukiolla muutaman yritystarinan. Paikallisista yrityksistä esittelyssä mukana Oulapelti Oy, NAVA Sähkö Oy ja Piha- ja vihersuunnittelu Villa Garden. 12.marraskuuta oli yrityskilpailun päätöspäivä, jolloin ideat esiteltiin tuomaristolle. Heitä edusti tänä vuonna Rieska Leaderiltä Kirsti Oulasmaa ja Asko Eerola.
Kilpailuun osallistui yksi oppilaiden perustama yritys molemmista kouluista. Päivä eteni oppilaiden esitellessä ideansa ja mahdolliset työnäytteensä. Lukiolaisten poikakvartetti ideoi Nettikahvila Cafezoid Oy nimisen yrityksen, jonka toimintaperiaate tarjosi kahvilan tiloissa opiskelumahdollisuuden päivittäin, e-pelejä illalla. Näitä olivat muun muassa erilaiset tietokonejoukkuepelit. Maailmalla tällaisia jo kuulemma olikin, mutta pojat halusivat tuoda omanlaisensa mallin Suomeen. Yritys koki ekologisuuden tärkeänä osana yritystään ja muun muassa sähköön käytettiin uusiutuvaa energiaa, kahviossa myytävät tuotteet ovat ekologisia ja työvoimana toimisi 9 palkattua paikallista opiskelijaa. Yrityksen sijainti olisi ensisijaisesti Helsingissä, ajatuksena esimerkiksi ostoskeskus. Budjetti oli 150 000 euroa, joka muodostui tilavuokrista ja muista yritysmenoista. Yrittäjiä olisi 4 ja lisäksi 5 muuta opiskelijaa.
Jedun liiketalouden kilpaileva joukkue muodostui tyttöduosta. Kirjava Kirjoneule Ay. Yrityksen ideana oli kutoa neuleita asiakkaan toiveiden mukaisesti. Töitä pystyi tekemään kotona opiskelun ja muun työn ohella, mutta se sopii myös kokopäivätyöläiselle. Myöhemmin harkittaisiin myös omien tilojen vuokraamista. Tytöillä oli näytetöitä mukanaan ja niin tuomarit, opettajat kuin opiskelutoveritkin haltioituivat uskomattoman kauniin neuletyön jäljestä, jotka olivat todella erikoisia ja huolella tehtyjä, uniikkeja ja totesivat tyttöjen olevan omanlaisiaan taiteilijoita alallaan. Lapasissa oli muun muassa taiteellisia Jeesus kuvioita. Mainonta tapahtuisi somekanavien kautta, joten yrityksen aloitusbudjetti oli hyvin pieni 150 euroa. Tilavuokria ei tarvinnut alkuun, joten yrityksen budjetti oli laskettu materiaalista, joka muodostui kierrätysmateriaaleista ja ylijäämälangoista. Lapasien hinnaksi yritys oli laskenut 25 euroa/pari.
Cafezoid -yritysidean takana oli Viljami Veteläisen, Topias Vanhalan, Jonne Uusitalon ja Eemeli Ikolan muodostama lukiolaisryhmä. Kirjava Kirjoneule -idean äiteinä olivat Joanna Minkkinen ja Heli Torssonen JEDUn liiketalousyksiköstä.
Kumpaakin yritysideaa pidettiin toteuttamiskelpoisena, trendikkäänä ja ajanhenkeä kuvastavana: muun muassa ilmastoystävällisyys ja vastuullisuus tuli esiin molempien yritysten toiminnassa. Tuomaristo päätyi palkintoon, jossa ykköspalkinto jaettiin molempien yritysten kesken.
Molemmat opiskelijaryhmät saivat palkintostipendin, jonka myönsi yrittäjäyhdistys ja lukio.
10. Joulukuuta palkintoja jakamassa Jedun Liiketalouspuolella oli Oulaisten yrittäjäyhdistyksen puolelta kolminkertaisesti palkittu Vuoden yksinyrittäjä Heidi Hannus. Lukiolla hän kävi jakamassa palkinnot koulun Joulujuhlassa 21.12. Hannus toimii myös helmikuussa 2022 järjestettävässä Taitaja Suomi / Skills Finland kilpailun semifinaalin päätuomarina Yrittäjyys-arvioinnissa.
Tulevana vuonna yrityskilpailua aiotaan kehittää edelleen ja toimintasuunnitelma sen toteuttamiseen on aloitettu jo hyvissä ajoin.