Nyt on aika tarkistaa ilmalämpöpumpun kunto

Ilmalämpöpumpun peseminen tulee jättää aina ammattilaiselle. Teppo Miettunen pesee tässä likaa pois sisäyksikön säleiköstä.

 

Huoneilman lämmittämiseen ja viilentämiseen tarkoitettuja ilmalämpöpumppuja löytyy tätä nykyä useista sähkölämmitteisistä talouksista.
Toki esimerkiksi puulämmitteisessäkin talossa ilmalämpöpumpusta on hyötyä, sillä pumpun avulla ilma ja energia saadaan liikkumaan kätevästi huoneesta toiseen.
Vaikka laite on yleensä varsin helppo käyttää, ei sekään toimi ikuisesti ilman säännöllistä huoltoa. Ylivieskan ja Oulaisten seudulla ilmalämpöpumppujen huoltoja tekevän Teppo Miettusen mukaan ilmalämpöpumpun perushuollon eli suodattimien imuroinnin voi tehdä helposti kuka vaan kahden viikon – kahden kuukauden puhdistusvälillä. Sen sijaan ilmalämpöpumpun perusteellinen peseminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, jos laitteen tehossa ilmenee selvää alenemaa tai laite vaan yksinkertaisesti alkaa ”haista”.

Teppo Miettusen mukaan ajoittainen tuoksahtaminen johtuu yleensä sisäyksikön säleikköön kertyneestä liasta, joka voi syntyä esimerkiksi asukkaiden vaatteista lähtevistä kuiduista tai lemmikkieläinten karvoista.
”Pesuväli riippuu paljon huoneistosta, paljonko siellä on ihmisiä tai lemmikkieläimiä ja tupakoidaanko siellä. Yleensä väli on 3-4 vuotta, mutta kliinisissä tiloissa jopa 5-6 vuotta, kertoo Teppo Miettunen.”
Ilmastointi- ja Nuohouspalvelu Miettunen on tehnyt ilmalämpöpumppujen pesuja kahden vuoden ajan. Asiakaskuntana ovat niin yksityiset taloudet kuin yrityksetkin. Viime viikolla Miettunen pesi ilmalämpöpumpun tietokoneliike Macomtechissa.

 

Pesuun käytetään aina tietty määrä oikeanlaista pesuainetta.

 

”Suurin syy on se, että kone on päästänyt välillä epämiellyttäviä hajuja. Kone on ollut käytössä neljä vuotta ja kahdeksan tuntia päivässä. On varmaan jo aika putsata se, todettiin Macomtechista. ”
Teppo Miettusen mukaan ilmalämpöpumppujen kehitys on ollut kovaa viimeisen 10 vuoden aikana. Eniten laitteissa on muuttunut kylmäaine, joka ei ole enää uusissa koneissa otsonille haitallista freonia.

Ilmalämpöpumppujen huoltojen sesonkiaika alkaa yleensä heinäkuussa, jolloin ihmiset alkavat käyttää laitetta huoneilman viilentämiseen. Talvikautta kohti mentäessä ilmalämpöpumpun puhdistaminen tulee ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, jos laitteesta ei löydykään riittävästi tehoa huoneiston lämmittämiseen. Ja jos ongelma ei selviä pelkästään pölyjä imuroimalla, on syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.

Takaisin Jutut -sivulle