”Oi jouluyö kolahti jo silloin”

Monen mielestä joulu ei tunnu joululta ilman joululauluja. Kysyimme Oulaisten seurakunnan työntekijöiltä, mitkä ovat heidän lempijoululaulujaan.

”Minun mielijoululauluni taitaa olla ”Oi jouluyö”. On muistot lapsuudestani Etiopiasta, jossa meillä oli ikivanha pieni Philips-vinyylilevysoitin. Kuinka komeaa olikaan Mauno Kuusiston laulu, vaikka soittimen toisto oli mitä sattuu. Oi jouluyö kolahti jo silloin. Odotan aina laulun loppua, missä laulaja vetää ylös. Komeaa on ja kylmät väreet menevät selkäpiissä! ”, Matti Hirvilammi, kirkkoherra.

”Minun lempijoululauluni on jo kauan ollut Sibeliuksen sävellys Topeliuksen sanoihin: En etsi valtaa loistoa. Se on kuin rukous, jossa maailman pimeyteen toivotaan Jumalan sanan valoa. Jeesus tuli kaikkia ihmisiä varten. Sama viesti on myös lastenvirressä 13, Joulun lahja. Se on Minna Salmelan hieno sävellys Anna-Mari Kaskisen tunnelmallisiin sanoihin. Se on uusi ihastukseni joululauluissa”, Sirkka Huhtanen, lastenohjaaja.

”Oma lempparini joululauluista on Tonttu, se on myös mieheni suosikki ja siksi tullut itsellekin tärkeäksi. Hurjan pitkä lauluhan se on ja yleensä siitä lauletaankin vain muutama säkeistö. Unelmoin siitä, että joskus Kauneimmissa joululauluissa voitaisiin laulaa Tonttu ihan kokonaisuudessaan!”, Leea Vahtera, seurakuntapastori.

”Yksi lempijoululauluistani on Katri Helenan säveltämä ja Juha Vainion sanoittama ”Joulumaa”. Sekä laulun sanat että melodia koskettavat. Siinä lauletaan: ”Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta. Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta. Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä, joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä.” Sanoissa kerrotaan, että joulurauhaa on etsittävä omasta itsestään. Olen pohtinut lauseen merkitystä. Se laittaa mietteliääksi. Ajattelen, että itse ja omin voimin en voi löytää sydämen rauhaa, vaan sen antaa rakastava Jumala. Hän on antanut elämän lahjan. Hän antaa levottomaan mieleen levon. Laulun sanoissa kerrotaan myös, että joulumaahan voi löytää tien, vaikka paikallansa pysyy. Ei tarvitse lähteä jonnekin kauemmas. Voi suunnata katseensa kohti taivasta, sen tähtiä ja niiden helminauhaa. Itsestäni etsittävä on mun joulurauhaa”, Mari Jussi-Pekka, kappalainen.

”Joulupuu on rakennettu. Vanha, kaunis ja lapsena jo opittu joululaulu”, Päivi Yppärilä, lastenohjaaja.

”Joululauluista kysyit lemppareita, tässä niistä kolme, jotka tulivat ekana mieleeni:
Sydämeeni joulun teen. Muistuttaa niin vahvasti Jeesus-lapsesta ja joulusta sydämen sopukoissa. Lumivalkeaa (Petri Laaksonen). Joulu ei tunnu joululta, jos ei ole lunta, siinäkin sydän odottaa juhlaa oikeaa. Joulu on taas. Jo opiskeluaikana tullut rakkaaksi, kun esitimme Valon lapsi -musikaalin, jossa tämä laulu oli. Muistuttaa myös Jeesus-lapsen syntymästä, joka tuo juhlan todellisen jouluna”, Tuomas Saarela, nuorisotyönohjaaja.

”Kanttorin työssä joulun aikaan toistuvat samat joululaulut niin usein, että joihinkin on saattanut kyllästyä. Yksi on kuitenkin sellainen, joka tuntuu aina yhtä hienolta ja vaikuttavalta: Maa on niin kaunis. Siinä on kiteytetty hyvin joulun sanoma ja se koskettaa aina. Kaikista mieluiten kuuntelen tästä Oulaisten nuorisokuoron ja Pyhäjokilaakson mieslaulajien vanhalla joululevyllä olevaa versiota. Se on hieno!”, Anna-Maria Togbenou, kanttori.

Takaisin Jutut -sivulle