Oma työ on kaikista paras käyntikortti

Tämän päivän asunnonostajat eivät tyydy mihin tahansa, toteaa 10 vuotta alalla toiminut Juha Saartoala.

Juha Saartoala aloitti kiinteistönvälittäjänä 10 vuotta sitten, eikä ole katunut päätöstään päivääkään.

iinteistökeitaan Oulaisten toimistoa pyörittävälle Juha Saartoalalle tuli viime kuussa 10 vuotta täyteen kiinteistönvälittäjän ammatissa. Uravalintaansa mies ei ole katunut.
”Kiinteistönvälittäjän ammatti oli kiinnostanut minua aina. Muutaman vuoden ehdin olla myyntialalla, kunnes Kiinteistökeitaalta tuli ehdotus, että tulisinko kokeilemaan tätä alaa. Sanoin, että voisihan sitä kokeilla”, Juha Saartoala hymyilee.
Tällä hetkellä Kiinteistökeitaalla on toimistot Oulaisissa, Kalajoella, Nivalassa ja Oulunsalossa.

Juha Saartoala toimii kaikkien neljän toimiston toimitusjohtajana ja vetää siinä samalla yksinään Oulaisten toimistoa.
Vaikka julkisuudessa puhutaan paljon pienten paikkakuntien autioitumisesta ja samalla asuntojen myynnin hankaluuksista, uskoo Juha Saartoala vahvasti Oulaisten vetovoimaan.
Hän kiittelee kaupunkia siitä, että se on tukenut ensiasunnon ostajia muun muassa tukipakettien avulla.
”Kyllä asuntojen myynti on ollut täällä tasaista koko ajan. Ei tilanne niin huono ole kuin uutisissa pelotellaan, ettei maakunnissa saa kukaan asuntoaan myytyä. Ainakin itse olen saanut tehdä kaikki 10 vuotta töitä täysillä ja välillä enemmän kuin olisin kerennyt. Ei Oulainen ole kuolemassa mihinkään”, hän uskoo.

Sosiaalisuus ja kuuntelemisen taito. Siinä kaksi perusluonteenpiirrettä, joilla pärjää jo pitkälle kiinteistönvälittäjän työssä.
Juha Saartoalan mukaan tässä ammatissa henkilön pitää pystyä asettumaan toisen ihmisen asemaan. Kaikki asiakkaat kun eivät katsele joka kerta samanlaista kotia.
”Asunnonmyyjät ovat minun työnantajiani ja koitan aina saada mahdollisimman hyvän lopputuloksen aikaan, mikä miellyttää molempia osapuolia. Minun tyylini tehdä tätä työtä on ehkä näin maatalon poikana hyvin ihmisläheinen. En ole liian virallinen, mutta tarvittaessa suoraviivaisuuttakin löytyy”.

Juha Saartoalan mukaan kiinteistönvälittäjän työssä suurin muutos on tapahtunut viimeisen 10 vuoden aikana siinä, että asuntoja ei esitellä enää niin paljon julkisesti. Yksityiset näytöt ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Mullistavia edistysaskelia on tapahtunut myös tietoteknisellä puolella. Yhä useampi asunnon etsijä katselee kohteita netin kautta, jolloin asunnosta otettujen kuvien pitää olla ostohalukkuutta herättäviä.
”Nykypäivänä hyvin tehdystä asuntoilmoituksesta ostaja saa niin hyvät perustiedot, että tietynlainen esikarsinta tapahtuu jo siinä vaiheessa. Nyt satsataan enemmän kuvien laatuun, ja lisäksi some on tullut markkinointiin vahvasti mukaan”.

Myös asiakkaiden ostokäyttäytymisessä on tapahtunut 10 vuoden aikana muutoksia. Kun vielä Juha Saartoalan työuran alussa tyypillinen asunnonostaja halusi hankkia ensin turvallisen kaksion ja kasvattaa vasta tämän jälkeen asuntonsa pinta-alaa, pitää nykypäivän ostajan saada ”priimaa” heti ensimmäisellä kerralla.
”Asiakkaiden vaatimustaso on kasvanut huimasti. Tämä liittyy siihen, että ihmisiä on peloteltu vanhoilla ja homeongelmaisilla taloilla ihan riittävästi”, Saartoala arvelee.
Juha Saartoalan mielestä kiinteistönvälittäjän työn paras puoli on sen itsenäisyys. Välittäjä näkee oman kädenjälkensä alusta loppuun saakka.
”Voin suunnitella oman kalenterini ihan itse ja saan olla mukana ihmisten eri elämäntilanteissa. Huono puoli tässä työssä on varmaan se, että monilla ihmisillä on aikaa enemmän iltaisin kuin päivällä. Mutta usein tärkeille asioille aikaa saadaan lopulta järjestymään”.

Takaisin Jutut -sivulle