Oula-areenalla pelataan viikonloppuna Suomen korkeatasoisinta junnukiekkoa

Jos et ole vielä tällä kaudella käynyt katsomassa jääkiekkoa Oulaisten jäähallissa, niin tulevana viikonloppuna se kannattaa. Oulu-areenalla pelataan nimittäin U16 SM-sarjan pelit Hermes-TuTo ja Hermes-Ässät. Lisämielenkiintoa otteluihin tuo se tosiasia, että Kokkolan Hermeksen paidassa viilettää neljä oulaistelaista nuorta jääkiekkoilijalupausta: Jiri Takalo, Mico Kankaanpää, Tomas Hannus ja Aatos Äijälä.

Hermeksen U16-joukkueen joukkueenjohtaja, oulaistelainen Arto Takalo kertoo, että tämä kyseinen sarja on se, josta valitaan myös ikäluokan ensimmäiset maajoukkuepelaajat.
”Meidän pelaajistamme kukaan ei ole vielä sopinut maajoukkueleirin ensimmäiseen vaiheeseen, mutta toivon mukaan joissain vaiheessa sopii”.
Oulaistelaispelaajien siirtyminen Kokkolan Hermeksen paitaan on herättänyt Arto Takalon mukaan paikallisten jääkiekkoihmisten keskuudessa pientä ihmettelyä. Hän kuitenkin toteaa, että kyseiset pojat ovat pelanneet koko ikänsä parasta mahdollista sarjaa, mitä kussakin ikäluokassa on ollut tarjolla, joten siirtyminen tässä vaiheessa Kokkolaan oli tässä tilanteessa aivan luonnollinen ratkaisu.
”Olimme Hermeksen kanssa molemmat viime kaudella valtakunnallisessa U15 AAA-sarjassa. Aloimme sitten pitkin kautta keskustelemaan, että voisimmeko tehdä seuraavalla kaudella yhteistyötä. Emme halunneet heittää pitkään tehtyä työtä hukkaan. Aloite tuli lopulta Hermeksen puolelta ja siinä olisi ollut useampiakin poikia, jotka olisivat voineet tätä sarjaa pelata. Mutta lopulta siihen jäi kahdeksan poikaa”.

Arto Takalon mukaan Oulaisissa U16-sarjan joukkueen kokoaminen olisi ollut mahdotonta, ja sama koskee muitakin pieniä seuroja. Mukaan lukien Hermestä, joka ei olisi pystynyt saamaan joukkuetta kasaan pelkästään omalla pelaajamateriaalilla.
”Kaikkinensa tältä lähialueelta on joukkueessa kahdeksan pelaajaa. Tällä tavalla Hermeksen pelaajamateriaalista tuli uskottava ja saimme villikorttipaikan SM-sarjaan. Aika harva tältä alueelta on pelannut tuota sarjaa”, tietää Arto Takalo.

Oulaisten lisäksi tältä alueelta on U16-joukkueessa mukana pelaajia Haapavedeltä ja Ylivieskasta. Pojat harjoittelevat kolme kertaa viikossa Oulaisissa ja kerran Kokkolassa. Matkustus Kokkolaan tapahtuu kimppakyydillä. Joukkueen maalivahtivalmentajana toimiva Marko Hannus tunnustaa, että valtakunnallisessa sarjassa mukana oleminen on tietänyt uhrauksia niin pojilta itseltään kuin heidän taustajoukoiltansakin. Hannuksen ja Takalon lisäksi toiminnassa on ollut alusta saakka mukana myös valmentaja Kari Kankaanpää.

”Aika raskastahan se on reissata. Kotipelit pelataan Kokkolassa ja joka toinen viikonloppu ollaan yöreissussa. Ei tarvitse näin vanhempana ainakaan sanoa, etteikö olisi tehnyt poikansa harrastuksen eteen mitään. Voisi sitä rahansa turhempaankin touhuun kuluttaa”, nauraa Marko Hannus.
Hermeksen U16-joukkue on antanut sarjassa paljon tasoitusta muille joukkueille, koska se pystyy harjoittelemaan yhdessä vain kerran viikossa, kun monella muulla joukkueella yhteisharjoituksia on viikossa 5-6. Tästä huolimatta on Hermeksen kausi sujunut iloisissa merkeissä.
”Pojat ovat osoittaneet, että tässä touhussa on järkeä ja voittoja on tullut. Oikeassa sarjassa pelaamme”, sanoo Marko Hannus.

Tämän kauden jälkeen ovat Hermeksen U16-joukkueen pelaajat taas uuden edessä. Yhteistyöprojekti Oulaisten ja Kokkolan välillä päättyy ja pelaajat lähtevät hakemaan halutessaan paikkaa jostakin toisen paikkakunnan B-juniorijoukkueesta.
”Se on sitten taas astetta kovempaa touhua. Tiedän jo nyt, että osa pelaajista jatkaa B-junnuissa. Mutta onko se sitten Mestistä vai SM-sarjakiekkoa, on vielä epävarmaa”, toteaa Marko Hannus.

Takaisin Jutut -sivulle