Oulainen kartoittaa hätämajoituskapasiteettiaan

Oulaisiin ei ollut saapunut vielä alkuviikosta yhtään Ukrainan sotaa paennutta ihmistä.

Oulainen on aloittanut varautumisen mahdolliseen ukrainalaispakolaisten saapumiseen kaupunkiin. Kaupunginjohtaja Riikka Moilanen kertoo, että tällä hetkellä kartoitetaan sopivia tiloja, joihin sotaa pakoon lähteneitä ihmisiä voitaisiin majoittaa. Yksi mahdollinen majoituskohde on Amiraalin asunnot, mutta lainsäädännöllinen este estää näiden tilojen käytön kyseiseen toimintaan.
”Nyt odotellaankin valtiovallan suunnalta toimia, joilla tällaiset esteet voidaan poistaa. Tulemme lisäksi kysymään tiloja yksityisiltä ihmisiltä sekä seurakunnalta”, kertoo Riikka Moilanen.
Mikäli tilapyyntö tulee maahanmuuttovirastolta (migriltä) ja Oulaisissa osoitetaan tilat turvapaikanhakijoille, vastaa kustannuksista valtio. Mikäli ukrainalaisia tulee ”omatoimisesti” viisumilla, vastaa esimerkiksi terveydenhoitopalveluista se kunta, jossa henkilö oleskelee.
Riikka Moilasen mukaan tällä hetkellä ei ole tiedossa, että Oulaisiin olisi tulossa pakolaisia Ukrainasta.
”Lähikuntiin on saapunut yksittäisiä perheitä, mutta he ovat olleet enemmänkin turistiviisumilla liikkuvia henkilöitä”.

Kaupunginjohtaja on kutsunut ensi viikolle migrin ja viranomaisten kehotuksesta koolle valmiusryhmän, jonka tehtävänä on päivittää kaupungin valmiussuunnitelma ajan tasalle.
”Lisäksi maahanmuuttovirasto on lähettänyt jokaiseen kuntaan kyselyn mahdollisesta tilapäismajoituskapasiteetista. Jos Suomeen tulee suuri määrä sotaa pakenevia henkilöitä, niin migri voi pyytää viranomaisapuna kunnilta tilapäismajoituspaikkoja. Ja jos pakolaisia tulee meille jotakin muuta reittiä pitkin, niin totta kai meillä on velvollisuus tarjota heille turvaa, toimeentuloa ja ruokaa”.

Riikka Moilanen kertoo, että hän on valmistellut seuraavaan kaupunginhallitukseen päätöksen, jonka mukaan Oulainen voisi osoittaa humanitaarista apua Ukrainan sodassa kärsiville ihmisille.
”Silloin tämä rahallinen apu kanavoituisi jonkun kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestön kautta”.
Ukrainan sota on aiheuttanut Suomessa kansalaisaktiivisuutta, jossa suomalaisia yksityishenkilöitä on lähtenyt hakemaan Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen. Maahanmuuttovirastosta toivotaankin nyt ilmoituksia Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Ilmoituksen voi tehdä nettilomakkeella tai puhelimitse. Lisäohjeita löytyy migrin verkkosivuilta.

Takaisin Jutut -sivulle