Oulaisissa on perusasiat kunnossa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskanen osallistuivat maanantaina Kalajokilaakson ja Raahen kauppakamariosastojen järjestämään talousseminaariin.

 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskanen keskustelivat Oulaisten sekä koko maan talousnäkymistä maanantaina Oulaisissa.

Kello on jämptisti sovitun ajan, kun elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) astelee median eteen. Seuranaan hänellä on Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskanen. Onko juuri nautittu maukas lounas tehnyt tehtävänsä, mutta ministerin olemus on hyvin rento ja hyväntuulinen.

Kalajokilaakson ja Raahen kauppakamaraosastot ovat luovuttaneet ministerille monisivuisen muistion niistä tärkeimmistä asioista, joiden toteuttamiseen toivotaan myös valtiovallan apua. Ministeri Lintilä kertoo saaneensa muistion, muttei ole ehtinyt paneutua siihen vielä kunnolla. Sen sijaan hän sai kattavan tilannekatsauksen Oulaisten ja lähialueen asioihin juuri päättyneen lounaan aikana. Hänen mukaansa Oulaisten vireä yrityskenttä on kivijalka, josta on hyvä ponnistaa.
”Puhuimme muutamien yritysten kanssa siitä, miten he näkevät alueellisen ja taloudellisen tilanteen omalla sektorillaan. Lisäksi kuulimme Oulaisten omia terveisiä. Kyllähän tämä kaikki kulminoituu siihen kehitykseen, mitä tapahtuu EU:n elvytyspaketissa ja siihen, miten niitä rahoja käytetään. Oulainen on reilusti omavarainen työpaikkojen suhteen, joten kysymys kääntyneekin jatkossa työvoiman saamiseen tälle alueelle. Oulaisissa julkiset palvelut ovat hyvät ja uusimpana esimerkkinä siitä on uimahalli. Se on tärkeä asia. Alueella pitää olla sekä veto- että pitovoimaa”, muistuttaa Mika Lintilä.

Ministeri Lintilä myöntää, että Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelema ydinvoimalahanke vaikuttaa koko alueen kehitykseen. Tärkeää näin suurten hankkeiden kohdalla on, että etenkin teiden kunto on priimakunnossa. Ja tässä tapauksessa se tarkoittaa valtatie 8:n kunnostamista. Lintilä uskoo, että kasitien parantaminen tulee sisältymään erillisenä hankkeena ELY-keskuksen tiesuunnitelmaan.
”Olin jokunen aika sitten Laitilan panimolla ja sillä ykköspuheenaihe oli kasitie, ihan niin kuin täälläkin. Se kertoo jotakin siitä, kuinka paljon tämä asia on nyt tapetilla. Kyllä liikenneasiat ovat ihmisille tärkeitä. Tie on kuitenkin aina ensimmäisenä edessä, kun avaat aamulla ulko-oven”, Lintilä muistuttaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoo, että yrityksille suunnattu koronatuki 2-paketti on lähtenyt eduskunnassa lausuntokierrokselle. Tarkoitus on, että tuki tulisi hakuun vielä tämän vuoden puolella.
”Tällä hetkellä deadline on 28. päivä joulukuuta”, sanoo Mika Lintilä.
Koronatuki 2 sisältää ministerin mukaan samoja elementtejä kuin ensimmäinen tukipaketti, mutta tarkastelujakso on nyt kesäkuun alusta lokakuun loppuun. Myös kustannusten hyväksyttävyyttä tullaan laajentamaan.
”Viimeksi mukana olivat vain kiinteät kustannukset. Myös toimialariippumattomuus tulee koronatuki kakkoseen mukaan”.
Mika Lintilä toteaa, että hänen takaraivossa pyörii jo kustannustuki kolmonen. Siinä tärkeintä on muistaa, ettei tuella ole tarkoitus kompensoida yrityksen kustannuksia ennakkoon, vaan jälkikäteen, toteutuneiden lukujen mukaan. Lisäksi yksinyrittäjien tuen toinen paketti on jo valmisteilla.
OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ei puolestaan usko, että USA:n presidentinvaalien lopputuloksella olisi suurta vaikutusta Suomen rahoitusmarkkinoihin. Hän kuitenkin toteaa, että Joe Bidenin politiikka on Suomen kannalta hyvää ja vakauttavaa. Ja jos Biden pitää lupauksensa ja liittää USA:n jälleen mukaan Pariisin ilmastosopimukseen, avaa se Suomelle aivan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
”Mutta pitää muistaa, että kaikki ne uudistukset, mitä USA:ssa tullaan tekemään, eivät sovi meille Suomeen. Esimerkkinä yhteisöverojen korotus”, Heiskanen muistuttaa.
Mika Lintilä on Reijo Heiskasen kanssa samoilla linjoilla siinä, että etenkin ilmastopuolen kehityksessä Suomi voi hyötyä merkittävästi, jos USA palaa yhteisiin talkoisiin mukaan.
”Ilmasto on bisneksenä Suomelle iso mahdollisuus. Totuus on se, että olen vetänyt maailmalla niin monta yritysdelegaatiota, joissa on tullut varsin selväksi, että meidän vahvuuksiamme ovat juurikin energia- ja jäteosaaminen”, Lintilä painottaa.

Lyhyt mediatilaisuus päättyy, mutta elinkeinoministeri Mika Lintilä ehtii vastata vielä yhteen kysymykseen. Se liittyy maanantaina Ylen julkistamaan tuoreeseen puoluekannatusmittaukseen, jonka mukaan Lintilän edustama keskusta on lisännyt jälleen hieman kannatustaan. Mihinkään riemunkiljahduksiin ministeri ei vielä tässä kohtaa ala, mutta hänen kasvoiltaan on luettavissa selvä tyytyväisyyden tunne.
”Myönteisenä asiana voi sanoa sen, että tässä on nyt havaittavissa selvää trendiä ylöspäin. Eduskuntavaaleihin on kuitenkin vielä 2,5 vuotta aikaa, ja vuodessa voi tapahtua mitä vain. Itse sen tiedän, kun ehdin istua yhden vuoden aikana viidessä eri hallituksessa”, myhäilee Mika Lintilä.

Takaisin Jutut -sivulle