Oulaisten ikuinen jouluvalodraama
Mistä tietää, että joulu on tulossa? Oulaisissa vastaus on yksinkertainen, sillä joulun tulon kuulee jo kaukaa jokavuotisen jouluvalodraaman alkamisesta. Jouluvalodraama alkaa aina viimeistään ensimmäisenä adventtina ja kirvoittaa teräviä kommentteja paitsi katukuvassa, myös sosiaalisessa mediassa.
Oulaisten kaupungin jouluvaloja on kuvattu paitsi kauheiksi, myös muinaisjäänteeksi, todisteeksi kaupungin rappiosta ja loistavasta tavasta matkustaa 1970-luvun katukuvaan. Nuo katulamppujen väliin pingoitetut valot ovat milloin kierossa, milloin pimeänä ja milloin myöhässä. Joka vuosi ne kuitenkin tulevat ja kansa pääsee aloittamaan draamailun.
Draamaa on hauska seurata ja oikeastaan sen ympärille voisi jo rakentaa pelin tai vedonlyönnin.
”Arvaa, kuka tekee ensimmäisen keskustelunavauksen vuonna 2023 ja voita lahjakortti!”
”Voittavatko valojen vihaajat vai rakastavat, veikkaa ja voita!”
Mikäli kuitenkin asiaa ajatellaan hieman tarkemmin, on draama todella naurettava. Mikäli kaupungin halutaan hankkivan uudet valot, tulee asiasta tehdä päätös. Päätöksessä painavat raha, sekä esimerkiksi se, paljonko energiatehokkaimmilla valoilla säästettäisiin ja kuinka kauan uudet valot mahdollisesti kestävät.
Päätöksentekoa voi jouduttaa viemällä asian oikeiden ihmisten päätettäväksi, ei narisemalla sosiaalisessa mediassa. Tulee myös huomioida se, että rahaa ei voi vain nostaa seinästä vaan se on aina jostain muusta pois, mikäli kaupunki ei sitten löydä valoille ulkopuolista rahoittajaa, veloita kansaa tai pyydä vaikkapa pääsymaksuja ulkopaikkakuntalaisilta, jotka haluavat Oulaisten joulukatua ihastella.
Toinen vaihtoehto on se, että joku muu hankkii uudet jouluvalot. Keskustelussa tätä(kin) vastuuta sysätään usein Oulaisten yrittäjille. Mikäli yrittäjät tai vaikkapa yksittäinen yrittäjä haluaa hankkia uudet valot, voi asiasta varmasti kaupungin kanssa keskustella, mutta mikään velvollisuus se ei ole. Samalla tavalla valot voisi maksattaa kuntalaisilla suoraan. Kun jokainen maksaa yhden osuuden, saadaan rahat nopeastikin kasaan.
Tämähän ei tietenkään käy, sillä keskustelussa nousee yleensä pintaan se, kuinka viihtyvyys on kaupungin tai vähintäänkin yrittäjien vastuulla ja yhteisen omaisuuden rikkominen on täysin ok, sillä kyllä joku korjaa jäljet. Yhteisöllisyys katoaa saman tien kun tulee rahasta puhe, sillä ei kai nyt yksilöllä voi olla mitään vastuuta.
Yrittäjät ovat kuitenkin vain ihmisiä ja jokainen kansan vaatima valonauha ja se todella kiva ja tärkeä joulukuusi liikkeen edessä on pois yrittäjän omasta pussista. Kiitollisuutta ei tunneta, eikä Oulaisten yrittäjien jopa erikoislaatuista asemaa eri toiveiden rahoittajana huomata. Kaupungin vastuulla on pitää erilaiset toiminnot pyörimässä, eikä uusia jouluvaloja asenneta esimerkiksi koulutuksen tai vanhustenhoidon kustannuksella ja hyvä niin.
Onkin aika peräänkuuluttaa vastuuta, yhteisöllisyyttä ja kiitollisuutta. Draamailu on hauskaa, mutta toisinaan kiukuttelu voisi jäädä vähemmälle.