Oulaisten kampus hankki lahjoitusvaroilla etädiagnostiikkalaitteen – samanlaista ei ole muissa oppilaitoksissa

 

Oulun ammattikorkeakoulun Oulaisten kampuksella ollaan täpinöissään. Heillä on nimittäin käsissään laite, jollaista ei löydy kuin muutamasta muusta oppilaitoksesta koko Suomessa. Laite on VideoVisit Remote -etädiagnostiikkalaitteisto, jota hyödynnetään Oulaisten yksikön etähoidon ja etävastaanoton opetuksessa.

 

Laitteen hankinnan ammattikorkeakoululle ovat mahdollistaneet hankkeeseen rahaa lahjoittaneet tahot, eli Oulaisten kaupunki, Oulaisten Osuuspankki ja Taukokangas. Laitteen arvo on noin 23 000 euroa.

”Etähoito on nykypäivää ja sitä käytetään jo paljon yksityisellä puolella. Oulaisten yksikkö taitaa kuitenkin olla ensimmäinen oppilaitos, jossa tällainen laitteisto on opetuskäytössä”, arvelee laitetta esitellyt Kati Mäenpää.

Etädiagnostiikkalaitteistoon kuuluu kamerallinen tietokone, tutkimuskamera, vastamelukuulokkeet, elektroninen stetoskooppi sekä EKG. Voipa laitteeseen asentaa vaikkapa korvalampun korvien tutkimista varten.

”Laitteen kautta data siirtyy lääkärille, joka arvioi, tarvitseeko potilas esimerkiksi antibioottikuurin. Lääkäri voi sitten kirjoittaa suoraan reseptin apteekkiin”, kertoo Maarit Rajaniemi.

Opiskelijat opettelevat etävastaanottoa Oulaisten kampuksella omissa etähoidon opetustiloissa.

”Simuloidussa hoitotilanteessa laitteisto on asennettu yhteen luokkatilaan, jossa opiskelijat esittävät hoitajaa ja potilasta. Viereisessä luokassa on lääkärikone, jota voi käyttää opettaja. Siinä sitten etähoitoa voidaan harjoitella. Pyrimme harjoittelemaan simulaatiopedagogiikkaa mahdollisimman aidoissa hoitotilanteissa. Jatkossa yhteistyökuvioita on mahdollista laajentaa todellisiin työelämän tilanteisiin”, sanoo Kati Mäenpää.

Satu Pinola muistuttaa, että Oulaisten yksiköstä valmistuvat sairaanhoitajat pääsevät uuden laitteen avulla tutuksi niihin nykypäivän välineisiin, joihin he tulevat törmäämään työelämässä. Laitteen käyttömahdollisuudet ovat hänen mielestään rajattomat.

”Tulevien sairaanhoitajien työkenttä on muuttunut valtavasti. Esimerkiksi chattihoitajia on jo olemassa. Silti kaikkien on osattava ne perussairaanhoitajan taidot”, sanoo Kati Mäenpää.

Etädiagnostiikkalaitteiston käyttöä voidaan opettaa myös jo työssä oleville sairaanhoitajille. On kuitenkin muistettava, että etävastaanotossa käytettävät vuorovaikutustaidot eivät ole samat kuin tavallisessa kasvokkain tapahtuvassa hoitotilanteessa.

”Vuorovaikutuksesta täytyy opetella hieman uusia asioita, jotta potilas kokee olonsa turvalliseksi myös etävastaanotolla”, muistuttaa Kati Mäenpää.

Takaisin Jutut -sivulle