Oulaisten Likalanjärven lintunäytteissä ei lintuinfluenssaa

Oulaisten Likalanjärvestä löydettiin heinäkuun lopulla kuolleita lokkeja. Kuvan lokki ei liity tapaukseen.

Oulaisten Likalanjärveltä otetuista lintunäytteistä ei ole löytynyt lintuinfluenssaa, kerrotaan Ympäristöpalvelut Helmestä. Likalanjärveltä vietiin kaksi kuollutta lokkia tutkittavaksi Ruokavirastoon 24.7. lintuflunssaepäilyn varalta.

Suomessa leviää tällä hetkellä luonnonlinnuissa lintuinfluenssa-aalto. Pohjanmaalla virus on levinnyt myös useille turkistarhoille. Todettujen tartuntojen pohjalta Ruokavirasto on asettanut eläintautilain nojalla tartuntavyöhykkeitä, joilla pyritään estämään taudin leviämistä. Ympäristöpalvelut Helmen toiminta-alue (Oulainen, Haapavesi, Pyhäntä) ei kuulu tällä hetkellä tartuntavyöhykkeeseen, mutta lintuinfluenssa nopean leviämisen vuoksi on suositeltavaa suojata kaikki siipikarja luonnonlintukontakteilta ja niiden ulosteilta myös varsinaisen tartuntavyöhykkeen ulkopuolella

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista (yli 10 kappaletta) tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista ilmoitetaan Ympäristöpalvelut Helmen valvonta- tai kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa eläinlääkärille. Ruokavirasto omilta sivuilta löytyy toimintaohjeet, miten toimia kuolleiden lintujen hävittämisessä.

Takaisin Jutut -sivulle