Oulaisten päätöksenteon avoimuudessa puutteita – kaupunginjohtaja lupaa ”vanhaan tapaan” muutoksia

Kuntalaisille vakuutellaan kunnallisen päätöksenteon avoimuutta, mutta miten on asian laita käytännössä? Katsaus vuoden 2021 joulukuun alun kunnanhallituksien pöytäkirjoihin osoittaa, että Oulainen poikkeaa naapurikaupungeista ainakin siinä, miten hyvin päätösten liitteet tulevat kaiken kansan tietoisuuteen.

Oulaisten kaupunginhallituksen 8.12.2021 pidetyssä kokouksessa varsinaisia asiakohtia oli 11, mutta liitteitä esillä oli pyöreät nolla, vaikka päätöksissä viitataan nimenomaan liitteisiin. Samoihin aikoihin pidetyssä Ylivieskan kaupunginhallituksen pöytäkirjassa varsinaisia asiakohtia oli 16 ja liitteitä esillä 8. Haapavedellä kaupunginhallituksen kokous 7.12.2021 piti sisällään yhteensä 10 varsinaista asiakohtaa ja liitteitä julkisiksi oli laitettu yhteensä 6.

Oulaisten kaupunginjohtaja Riikka Moilanen myöntää ihmetelleensä itsekin tätä liitteiden puuttumista pöytäkirjoista toimiessaan Oulaisten kaupungin hallintojohtajan viransijaisena.

”Ilmeisesti Oulaisissa on ollut käytössä tämän asian suhteen jokin vanha tapa, mutta en osaa tarkkaan sanoa, mikä se on”, Riikka Moilanen sanoo.

Hän toteaa, että Oulaisten kaupungin hallintosäännössä lukee, että pöytäkirjojen liitteitä voidaan julkaista harkinnan mukaan, jos ne nähdään kansalaisten tiedonsaannin kannalta tärkeäksi julkaista. Moilanen toteaa, että moneen asiakohtaan voi liittyä valtava määrä liitteitä, jolloin liitteiden julkaisemisen tarkoituksenmukaisuutta voidaan kyseenalaistaa.  Joskus taas aineisto voidaan jakaa niin sanottuna oheismateriaalina, jolloin sitä ei liitetä pöytäkirjaan eikä se ole julkisesti esillä. Mutta kaiken kaikkiaan hän näkee, ettei pöytäkirjojen julkisen esilläpidon pitäisi olla nykyisellä tasolla.

”Tähän on tulossa muutos. Yksi momentum on silloin, kun meillä vaihtuu asiakirjahallinnon järjestelmä. Siirrymme kohta uuteen versioon, johon tulee paljon uudistuksia esimerkiksi sähköiseen allekirjoitukseen ja asiakirjojen tekoon liittyen. Olen sanonut, että asiakirjahallintoa pitää alkaa kouluttaa, jotta jokaisen asiakirjan liitteet ovat kansalaisten nähtävillä niiltä osin kuin ne ovat julkisia asioita”.

Takaisin Jutut -sivulle