Oulaisten tori kaipaa elämää

Latvialainen Marta myi perheyrityksensä valmistamia nimimukeja. Koronan vuoksi hän ei ole päässyt käymään kotimaassaan moneen kuukauteen.

 

Hieno syksyinen sää houkutteli väkeä Oulaisten suurille toripäiville viime torstaina. Oliko sitten syynä korona-ajasta johtuva varovaisuus vai mikä, mutta ainakaan iltapäivä yhden aikaan torilla ei nähty kovin suurta yleisöryntäystä.
Paikalla oli taas koko joukko eri tuotteiden myyjiä, pääosin kotimaasta, mutta mahtuipa joukkoon torikauppiaita ulkomailta saakka. Latvialainen Marta kauppasi kojussaan nimimukeja, joita olikin aikamoinen joukko. Marta kertoi, että myynnissä oli peräti 1500 suomalaisella ja ruotsalaiselle nimellä varustettua mukia. Suomen markkinoiden lisäksi nimimukeja myydään Latviassa ja Virossa.
Meneillään oleva korona-aika on vaikuttanut myös Martan ja hänen perheensä tekemien nimimukien myyntiin. Isompiin kaupunkeihin heidän ei kannata nyt mennä, koska siellä markkinat eivät vedä yhtä paljon väkeä kuin pienemmissä paikoissa, joissa tartuntavaara on vähäisempi.
”Kierrämme parhaillaan Suomen pohjoisosaa ja jos koronatilanne on hyvä, menemme jouluna Helsingin markkinoille”, Marta kertoo.
Koronan takia on Martankin ollut pakko pysytellä Suomessa. Tällä hetkellä perheyrityksen toiminta sujuu niin, että Martan anoppi lähettää postitse mukilähetyksiä Suomeen, ja myyntivastuu siirtyy Martalle.
”Normaalisti käymme Latviassa aina kahden viikon välein. Mutta nyt täytyy toimia näin”, Marta hymyilee.

 

Pekka Rahkolan mielestä Oulaisten torille pitää saada lisää tapahtumia. Mallia torin kehittämiseen kannattaisi hakea hänen mielestään muista kaupungeista.

 

Syysmarkkinat ovat hyvä tapa nähdä tuttuja, kun ystävien tapaamiset tahtovat jäädä näinä aikoina muuten aika vähäisiksi. Kaupunginvaltuutettu Pekka Rahkola (kok.) asteli torilla vaimonsa kanssa tottuneeseen tyyliin.
Mitään tiettyä he eivät olleet tulleet torille etsimään, mutta aina kun he paikan päälle saapuvat, saattaa jotakin heräteostoksia kuten kalaa, marjoja tai säilykkeitä lähteä parin mukana kotiin.

Oulaisten tori näytti torstaina eloisalta, mutta yleensä se ei sitä valitettavasti ole. Torin kehittämisestä on puhuttu vuosi kausia ja asiaa eteenpäin viemään on perustettu oma toimikuntakin. WetoWoima-hankkeen hallinnoima uusi torikoju on askel parempaan suuntaan, mutta Pekka Rahkolankin mielestä vireitä ideoita kaivataan lisää.
”Tänne pitäisi saada mahdollisimman paljon tapahtumia, jotta ihmisille tulisi tavaksi tulla torille ja lähteä tästä muualle asioimaan. Liian vähällä käytöllä tämä tori nyt kyllä on”, tunnusti Pekka Rahkola.

 

Oulaisten suurilla toripäivillä oli myytävää laidasta laitaan. Väkeä tapahtumassa olisi voinut olla vieläkin enemmän.

Rahkolan mielestä torin kehittämisessä kannattaisi kiinnittää huomiota esimerkiksi istutuksiin sekä valaistukseen. Torista pitäisi huokua ulospäin se, että se on koko kaupungin keskuspaikka.
”Sijaintihan on tosi hyvä. Heti kun tulee keskustaan, on jo torilla. Mutta kyllä nyt kannattaisi käydä ottamassa mallia niistä kaupungeista, joissa toritoiminta toimii hyvin, jos itsellä ei riitä uusia ideoita”, kehotti Pekka Rahkola.

Takaisin Jutut -sivulle