Oulaisten työllisyysluvut tekivät vaikutuksen
Kansanedustajien vierailut Oulaisissa saivat jatkoa maanantaina, kun vasemmistoliiton Katja Hänninen piipahti visiitillä vanhassa kotikaupungissaan. Hänninen kertoi asuneensa Oulaisissa 14-vuotiaaksi asti. Synnyinpaikka löytyy Pyrrönperältä, jonka jälkeen hän ehti asua Oulaisissa monessa muussakin paikassa ennen muuttoa Raaheen.
”Olen kotoisin hyvin vaatimattomista oloista. Esimerkiksi juoksevaa vettä meillä ei ollut”, muisteli Katja Hänninen.
Oulaisista Katja Hänniselle jäivät eniten mieleen erilaiset liikuntaharrastukset. Hän kuului Oulaisten Taruun ja kokeili monia eri urheilulajeja. Etenkin kesäisin hänet löysi usein uimasta niin Pyhäjoesta kuin Piipsjärvestä.
”Täällä oli panostettu jo siihen aikaan paljon urheilupaikkoihin. Harrastin jonkin aikaa myös balettia, jota ei joka paikkakunnalla voi välttämättä harrastaa. Samalla luokalla kanssani olivat muun muassa Tuomas Myllylä ja Antti Tikkanen”.
Aika monesti puhutaan siitä, että yksittäisen kansanedustajan mahdollisuudet vaikuttaa kotipaikkakuntansa asioihin eduskunnassa ovat rajalliset. Lehtopäähän saatu kevyen liikenteen väylä on kuitenkin esimerkki siitä, että asioita hyvin valmistelemalla valtakunnallisesti pieniä, mutta paikallisesti sitäkin merkittävämpiä hankkeita voidaan saada maaliin asti.
”Katjalla oli iso rooli siinä, että saimme myönteisen rahoituspäätöksen. Täyden kympin suoritus”, kiitteli Oulaisten kaupunginvaltuutettu Anneli Rajaniemi (vas.).
Katja Hänninen heitti kiitokset takaisin Anneli Rajaniemen suuntaan, joka jaksoi ajaa Lehtopään tiehanketta eri foorumeissa yli 20 vuoden ajan.
”Kaikki ihmiset eivät ole tietoisia siitä, mihin kaikkeen valtion avustusta voi hakea. On tärkeää, että on ihminen, joka hoksauttelee kansanedustajia näistä asioista. Jos sitten pelimerkit natsaavat kohdalleen ja suunnittelu on hyvin tehty, voidaan tällaisilla investoinneilla mennä eteenpäin”, Hänninen muistutti.
Anneli Rajaniemi lisäsi, että valtuutetun on hyvä olla mukana niissä toimielimissä, joissa asioista päätetään.
”Itse olen mukana liikuntaneuvostossa, jossa on käsitelty muun muassa uimahallin ja urheilukentän rahoitusta”.
Katja Hänninen on ollut eduskunnassa vajaat kolme kautta. Hän siirtyi kansanedustajaksi vuonna 2014, kun Merja Kyllönen siirtyi europarlamentaarikoksi. Aikaansa eduskunnassa hän luonnehtii hyvin mielenkiintoiseksi. Varsinkin viimeiset kaksi vuotta ovat tuoneet työhön oman lisämausteensa.
”Kyllähän pakka on sekoittunut siitä, mihin aikaisemmin ehti tottua. Lisäksi hallituspuolueen edustajana vastuu on nyt erilainen ja tehtävät päätökset eivät ole helppoja”.
Katja Hännisellä on aikaisempaa työkoemusta palvelualalta, joka joutui pyörremyrskyn silmään koronapandemian pahimpana aikana. Hänniselle tuli paljon viestejä alan työntekijöiltä, joissa he kirjoittivat siitä, kuinka paljon heitä syyllistetään koronan levittämisestä sekä siitä, miten vaikeaa on olla pitkiä pätkiä lomautettuna.
”Korona-aika oli iso isku työntekijöille, jotka eivät saaneet varmuutta siitä, milloin normaaliin aikaan palataan. Korona on kuitenkin edelleen keskuudessamme. Ei se ole täältä mihinkään kadonnut”, muistutti Katja Hänninen.
Oulaisten kaupunki luovutti Katja Hänniselle tuttuun tapaan muistionsa, jossa oli esillä niitä tärkeimpiä asioita, joita kaupunki toivoo eduskunnassa menevän eteenpäin. Yksi asioista oli TE-palveluiden 24-uudistus, joka on parhaillaan lausuntokierroksella ja syksyllä eduskunnan käsittelyssä. Oulaisten kaupungin mukaan uudistuksesta pitäisi poistaa 20 000 työvoimapohjan vaatimus. Tällöin kunnille jäisi mahdollisuudet löytää käytännössä toimivin pohja, joka voisi olla esimerkiksi luontaiset työssäkäyntialueet.
Katja Hänniselle kerrottiin myös Oulaisten kaupungin mukana olosta työllisyyskokeilussa ja sen kautta saaduista hyvistä vaikutuksista kaupungin työllisyyslukuihin. Vuoden aikana kaupungin pitkäaikaistyöttömyys väheni 51 prosenttia ja nuorisotyöttömyys yli 70 prosenttia.
”Nämä ovat hurjia tuloksia. Työttömyyden vähentyminen tuo säästöjä kaupungille, ja yksilön näkökulmasta on paljon mielekkäämpää olla mukana työelämässä kuin tyhjän päällä. Työssäolo estää myös syrjäytymistä ja toisaalta taas nostaa syrjäytyneitä takaisin yhteiskunnan toimintojen pariin”, sanoi Katja Hänninen.