Oulampialaiset on nuorten voimainnäyte

Tutor-opiskelijat Markus Mäki, Karoliina Ollila, Jasmin Siekkinen ja Miisa Sarja vastasivat Oulampialaisissa käytännön järjestelyistä. Nuorten mielestä päivä toi mukavaa vaihtelua arkityöhön.

 

Bussikyyti toisensa perään kaartaa Oulaisten ammattiopiston liiketoiminnan ja tieto- ja viestintätekniikan yksikön pihalle. Meneillään on perinteikäs Oulampialaiset-tapahtuma, jossa lähikuntien yläkoulujen oppilaat tutustuvat Oulaisten ammattiopiston tarjoamiin koulutusvaihtoehtoihin.
Kosteenkadun yksikössä liiketaloutta opettava Arja Mäkinen kertoo, että Oulampialaisten aikana heillä käy vierailulla noin 700 opiskelijaa. Vilske ja vilinä on päivän aikana aika kova, mutta onneksi kyseisestä tapahtumasta on jo kokemusta yli 10 vuoden ajalta. Oulampialaiset on aina ollut ammattiopiston opiskelijoiden voimainnäyte.
”Opiskelijat ovat touhunneet taas paljon tapahtuman ympärillä. Tätä varten on ollut oma kurssinsa, ja opiskelijat ovat tehneet siinä samalla näytön”, kertoo Arja Mäkinen.

Mäkisen mukaan heidän yksikköön tulee opiskelijoita yleensä lähikunnista, mutta myös kauempaa kuten Oulusta ja Kokkolasta. Oulaisiin tuloa helpottaa paikkakunnan hyvä logistinen sijainti. Yksi merkittävä opintokokonaisuus ammattiopistossa on aina työssäoppiminen. Arja Mäkisen mukaan työssäoppimispaikkoja on löytynyt yleensä aika helposti. Ovatpa jotkut opiskelijat innostuneet lähtemään työharjoitteluun ihan ulkomaille asti.
”Työssäoppiminen suoritetaan yleensä aina oppilaan omalla paikkakunnalla. Meille on kertynyt vuosien varrella hyviä kontakteja ja monet opiskelijat menevät näihin samoihin paikkoihin. Mutta tietysti on aina myös uusiakin kohteita. Esimerkiksi viime keväänä meiltä oli opiskelijoita autoliikkeessä töissä”, Arja Mäkinen hymyilee.
Sieviläisen Jussipekan koulun oppilaat, Tuukka Neuvonen ja Miika Tervamäki kiertelevät muiden mukana ympäri Kosteenkadun yksikön käytäviä. Vaikka parivaljakko ei näillä näkymin ole tulossa opiskelemaan Oulaisiin saakka, ovat tulevat opintosuunnitelmat jo aika selvät.
”Raksapuoli kiinnostaa”, toteavat pojat lähes yhdestä suusta.
Tutorina toimivat toisen vuoden merkonomiopiskelijat Jasmin Siekkinen ja Karoliina Ollila tykkäävät, kun koulun käytävillä sattuu ja tapahtuu. He haluavat olla Oulampialaisten järjestelyissä mukana ennen kaikkea siitä saatavien opintopisteiden takia.
”Ja onhan tämä rennompaa tekemistä kuin tavallisena koulupäivänä”, kaksikko toteaa.

Kasvatusohjaaja Piia-Liisa Soini sieviläisestä Jussipekan koulusta pyyhkii hikeä otsaltaan. Sen verran haipakkaa on ollut nuorten meno paikasta toiseen. Onneksi koululaisten mukana on tällä kertaa hyvä määrä ohjaajia, sillä joka reissulla näin ei ole ollut.
”Ryhmä on pysynyt hyvin kurissa, kun on näin tiukka täti mukana”, hän veistelee.
Piia-Liisa Soinin mukaan Oulampialaisissa on ollut monia toiminnallisia juttuja ja eri aloista on saanut hyvän kuvan. Oulaisten lisäksi koulun oppilaat ovat kiertäneet aktiivisesti myös muiden lähikuntien oppilaitoksissa.
”Olemme käyneet tänä vuonna jo Kalajoella, Kokkolassa, Nivalassa ja Ylivieskassa. Eniten mieleen jäi Ylivieskan vierailu, kun siellä lähihoitajaopiskelijat näyttivät käytännössä, millaisia tilanteita lähihoitajan työssä voi tapahtua. Vaikka joillekin lukio on selvä vaihtoehto, niin aina tekee hyvää nähdä muitakin opiskelupaikkoja ihan vaikka uusien kokemusten näkökulmasta”, Soini muistuttaa.

Takaisin Jutut -sivulle