Oulu-Ylivieska -rataväli pikaisesti kuntoon

Hymy oli herkässä, kun Oulaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marjut Lehtonen (kesk.) ojensi oululaiselle kansanedustajalle Mari-Leena Talvitielle (kok.) Minun Oulainen -kirjan lahjaksi vierailusta Oulaisissa maanantaina. Lukeminen olikin tarpeen, sillä Talvitie kertoi matkustavansa takaisin Oulun seudulle bussin kyydissä. Kempeleessä oli edessä seuraava tilaisuus samana iltana.
Oulaisiin Mari-Leena Talvitie oli tullut junalla yhdessä avustajansa Aleksanteri Ketosen kanssa. Vaikka juna oli pysynytkin tällä kertaa aikataulussa, ei rata Oulun ja Oulaisten välillä ole hänen mukaansa edelleenkään siinä kunnossa kuin sen pitäisi olla. Hän kertoi jättäneensä viime perjantaina eduskunnassa talousarvioaloitteen suunnittelurahasta välille Oulu-Ylivieska kaksoisraiteen rakentamista varten.
”Sitä mukaa kun VR haluaa nostaa nopeuksia ja vähentää junamatka-aikaa Helsingin ja Oulun välillä, pitää pysähdyksiä saada vähemmäksi. Kaksoisraiteen ansiosta vastaan tulevia junia ei tarvitse odottaa. Se on myös tärkeää tämän alueen viennin kannalta, että isot tonnit pääsevät liikkumaan sujuvasti raiteita pitkin”, muistuttaa Mari-Leena Talvitie.

Talvitie totesi, että Oulun ja Limingan välisen radan suunnittelu on jo käynnistynyt tänä vuonna. Se onkin hänen mukaansa huonoimmassa kunnossa.
”Oulun ja Limingan välillä on vanha ratapohja, jossa junat liikkuvat 40 kilometriä tunnissa. Siksi onkin todella tärkeää, että sen rataosuuden korjaaminen saadaan toteutettua ensi kaudella. Se helpottaa sitten myös koko Oulu-Ylivieska-väliä”.
Oulaisissakin on vieraillut vuosien saatossa yksi jos toinen kansanedustaja, jolle Ylivieska-Oulu -rataosuuden kunnostamisen tarpeellisuudesta on pidetty luentoja. Ne ovat kuitenkin taitaneet mennä kuuroille korville, sillä kyseisen radan kunto on edelleen ala-arvoinen. Mari-Leena Talvitie myöntää, että varsinkin muualla asuville kansanedustajille on ollut vaikea ymmärtää, miksi tämä hanke on pohjoissuomalaisille niin tärkeä. Moni kun on luullut, että ongelma saatiin kuntoon jo vuosina 2007-2013 tehdyn Seinäjoki-Oulu -kaksoisraidehankkeen aikana.
”Tämän eduskuntakauden alussa kysyin silloiselta liikenneministeriltä Sanna Marinilta, että milloin Ylivieska-Oulu-rata saadaan kuntoon. Hän vastasi, että Seinäjoki-Oulu-rata on jo laitettu kuntoon. Siihen upposi noin 800 miljoonaa euroa vuosina 2007-2013. Tosiasiassa Oulu ja Liminka välille ei ole tehty vielä mitään. Eikä Ylivieskan ja Oulunkaan välille ole juuri parannuksia tullut”.

Kansanedustaja Talvitien mukaan Oulaisten kaupungissa näyttää vallitsevan tällä hetkellä eteenpäin katsova mieliala. Tästä hän antaa kiitoksen kaupunginjohtaja Riikka Moilaselle, jonka hän oppi tuntemaan Oulun kaupunginvaltuustoaikoina.
”Riikka oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja minä hallituksen puheenjohtaja, kun uutta Oulua alettiin rakentaa. Seuraavan kauden alussa vaihdoimme paikkoja. Tiedän siis, millainen on Riikan tahtotila ja toimintatapa. Se oli jo silloin eteenpäin katsova. Tuntuu myös, että Oulaisissa poliittinenkin puoli on sitoutunut siihen, että asioita katsotaan tulevaisuus edellä”.
TE-uudistukseen sisällytetty 20 000 työllisen raja on Mari-Leena Talvitien mukaan teennäinen, eikä vastaa niitä olosuhteita, joissa monella alueella Suomessa oikeasti eletään.
”Tämä 20 000 työikäisen raja on taas uusi hallintomalli. Meidänkin maakunnassamme on paljon kuntia, joista vain harva täyttää tuon rajan. Tämä tarkoittaa sitä, että nekin kunnat, jotka aikaisemmin ylittivät tuon rajan, joutuvat nyt miettimään uusia yhteistyömuotoja. Asia on tulossa lokakuussa eduskunnan käsittelyyn ja näin opposition kansanedustajana toivo elää, että hallitus tulee tässä vielä järkiinsä”.

Talvitien mukaan onkin nyt tärkeää, että esimerkiksi Oulaisissa saadut hyvät kokemukset TE-uudistuksen kuntakokeilusta otetaan konkreettisesti käyttöön.
”Toivottavasti kunnat saavat jatkossa aidosti työttömien ihmisten henkilötiedot käyttöönsä, että he voivat räätälöidä heille parhaiten sopivia palveluja. Tähän liittyy meidän yhteiskuntamme iso haaste, sillä olemme vieläkin liian hallintokeskeisiä. Meidän pitäisi olla enemmän ihmislähtöisiä ja pystyä katsomaan asioita myös sieltä työttömän näkökulmasta”.
Mari-Leena Talvitie kiitteli Oulaisten kaupungin ennakkoluulotonta asennetta Ukrainasta tulleita pakolaisia kohtaan. Kaupunginvaltuutettu Tommi Oja (kok.) totesikin kansanedustajalle, että osa Oulaisiin tulleista ukrainalaisista on jo päässyt työelämään kiinni.
”Ukrainalaiset ovat kotiutuneet tänne todella hyvin ja heidän tahtotilansa on jäädä tänne asumaan. Osa heistä on jo työllistynyt esimerkiksi kenkätehtaalle. Työvoimapulaa on joka alalla ja työperäisen maahanmuuton lisääminen on siihen ratkaisu”, kertoi Tommi Oja.

Takaisin Jutut -sivulle