Ovatko yksinyrittäjät hakeneet tukea?

Yksinyrittäjät ovat voineet hakea keväästä lähtien yritystensä kotikunnista 2000 euron koronatukea.

Miten hyvin oulaistelaiset yksinyrittäjät ovat hakeneet yksinyrittäjän koronatukea, elinkeino ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari Oulaisten yrityspalveluista? 

”Aluksi hakemuksia tuli hyvin, mutta nyt hakemusten tulo on lähes pysähtynyt”.
 
Paljonko 2000 euron yksinyrittäjän tukirahaa on vielä jäljellä ja kauanko tukea voi hakea? 

”Rahaa on runsaasti vielä jäljellä siihen nähden mitä sitä on tähän mennessä myönnetty.
Tukea voi hakea syyskuun 2020 loppuun saakka 16.3.-31.8. välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin yrityksen toiminnan vakauttamiseksi. Kannattaa hakea.
 
Mitä sanot yrittäjälle, joka ehkä vielä miettii, hakeako yksinyrittäjän tukea? Mitä hakeminen vaatii?

”Tukea kannattaa ehdottomasti hakea heti kun näyttää siltä, että myynti ja liikevaihto on pienentynyt 16.3. jälkeen vähintään 30 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Jos ei vielä ole pienentynyt niin hakee sitten heti kun on pienentynyt esimerkiksi kesällä ennen syyskuun loppua”.
 
”Jos on epävarma voiko tukea saada, niin kannattaa olla yhteydessä meihin Oulaisten Yrityspalvelukeskukseen, se kyllä selviää nopeasti. Haku on helppoa, Oulaisten kaupungin www-sivulla on linkki https://www.oulainen.fi/yksinyrittajan-koronatuki , josta löytyvät ohjeet ja hakulomake tuelle. Oma tilitoimisto on myös hyvä apu omien hakupapereiden valmistelussa ja sinne kannattaakin olla yhteydessä”.
 
Mitä mieltä olet valtiovallan tekemistä yritystukiratkaisuista tähän mennessä?

”Tämä tilanne ja koronakriisi tulivat meille kaikille täysin yllätyksenä, nopeasti ja täysin uudenlaisena asiana. Tähän eivät yritykset, rahoittajat, kunnat eikä valtiovaltakaan ollut osannut varautua. Oli tärkeää alkaa tehdä nopeita toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi ja yritysten auttamiseksi. Virheitäkin on varmasti tapahtunut, kuten viestinnässä ja sen ajoittamisessa tukien saatavuuden ja myöntämiskriteereiden suhteen, mutta se on vain merkki siitä, että tilanteeseen on reagoitu. Jos ei tee mitään, ei tule virheitäkään, mutta se olisi ollut tässä tapauksessa paljon huonompi vaihtoehto. Apu saatiin minusta nopeasti liikkeelle ja se on hyvä asia”.
 
”Mielipiteeni on, että niin valtiovalta, BusinessFinland, Ely- keskus, Finnvera, pankit, kuntien elinkeinotoimet sekä kehitysyhtiöt ja yritykset ovat reagoineet nopeasti tässä kriisissä ja kehittäneet uusia toimintamalleja toimintaan sopeuttamiseksi ja kehittämiseksi. Lähetänkin ison kiitoksen kaikille yhteistyökumppaneille. Olemme kaikki yhteisen ja tärkeän asian äärellä; yritysten menestymisen. Toivottavasti korona-tukia myönnettäessä ja yritysten jatkoa mietittäessä ei unohdeta sitä, että tukea tarvitsee moni yritys vielä senkin jälkeen, kun muu elämä alkaa normalisoitumaan. Kaikilla aloilla vaikutukset eivät kulje yleisten rajoitusten kanssa samaa tahtia, vaan vaikutukset voivat tulla myöhemmin. Asiakkaiden aikaisemmat ostokäyttäytymiset ja mallit voivat muuttua täysin ja vaikeuttaa toisten yritysten liiketoimintaa ja taas avata uusia mahdollisuuksia toisille yrityksille kasvattaa liiketoimintaa.
 
”Uskon, että meillä Oulaisissa on yrityksissä nytkin kehitteillä uusia liiketoimintamalleja, joilla pystytään paremmin vastaamaan tulevaisuuden kriiseihin, mitä ne sitten ovatkin. Meillä on erittäin hyviä yrittäjiä ja yrityksiä ja ne tuo suuren osan elinvoimasta koko kaupunkiin. Kaikkiaan koronan takia on oulaistelaisille yrityksille tullut rahoitusta tukena tai lainana 16.3. jälkeen yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa, ja hakemuksia on vielä paljon sisällä. Maaseutualan sekä ravitsemusalan yrityksille on voimassa omat hakunsa ja Ely- keskuksen ja BusinessFinlandin tilanneanalyysin ja kehittämisavustuksen haku päättyi 8.6., ja näiden tilalle on tulossa uusi Yleistuki, jonka haku aukeaa pikimmiten.
 
Joko yrityspalveluissa siirrytään normaaliin työskentelymalliin?

”Kaupungin ohjeistus on nyt, että normaaliin toimistotyöhön siirrytään kesälomien jälkeen, eli 3.8 ollaan Yritystalolla taas joka päivä. Siihen saakka tehdään etätöitä niin, että ollaan toimistolla tiistaisin ja torstaisin tai erikseen asiakkaan kanssa sovittavina ajankohtina. Ottakaa yrittäjät yhteyttä, kehitetään yhdessä yrityksenne toimintaa”.

Takaisin Jutut -sivulle