Paanukaton kimppuun kesän korvalla

Työmaa-aidat ovat jo saapuneet Oulaisten kirkon pihalle sen merkiksi, että kohta päästään tositoimiin.

 

Oulaisten kirkon paanukaton remontti alkoi virallisesti maanantaina. Ensimmäinen työvaihe on telineiden pystyttäminen. Kun katolle käynti on mahdollista, aloitetaan katon suojahupun asennus. Tämä vaihe kestää talouspäällikkö Mervi Heikkilä-Matinlaurin mukaan arviolta toukokuun 20. päivään saakka.

Ensimmäinen toimenpide katolla on tornin vanhan paanukatteen purkaminen, jonka jälkeen edetään katon muihin osiin. Mervi Heikkilä-Matinlauri uskoo, että varsinaisen uusien paanujen asentamisen kimppuun päästään kesäkuun puolella.
Oulaisten kirkon paanukaton uusimisesta vastaa uusikaarlebyyläinen paanukattourakoitsija Nykarleby Bygg & Spåntak öb. Yrityksen toimitusjohtaja Tom Nylund kertoo, että Oulaisten kirkon katolla odottava projekti on varsin mielenkiintoinen. Kokemusta Nylundin yrityksellä on paanukattojen laitosta jo 30 vuoden ajalta.

”Tarkoitus olisi, että neljä henkilöä olisi sitten siellä töissä. Ensin pitää asentaa aluskate, joka on tässä tapauksessa pärekatto. Sen laittaminen vie hieman enemmän aikaa kuin koivun tuohesta tehty aluskate, jota me yleensä käytämme. Mutta tässä kohteessa oli ollut paanujen alla pärekatto jo aikaisemmin, joten sellainen haluttiin nytkin”, kertoo Tom Nylund.

Tom Nylundin ja kumppanien urakkaa helpottaa tällä kertaa se, että Oulaisten seurakunta päätti sahata ja esivalmistella remontissa tarvittavat paanut itse. Mervi Heikkilä-Matinlauri myöntää, että omalla työllä saatiin jonkinmoisia säästöjä aikaan remontin kokonaiskustannuksissa.
”Ja mikä tärkeintä, myös valvonta pysyi täällä. Pystyimme koko ajan katsomaan, että paanut valmistettiin hyvästä kohdasta puuta”.

Rakennustoimikunnan puheenjohtaja Eino Nurkkalakin odottaa jo innolla varsinaisen paanukattoasennuksen alkamista. Kaikki tarvittavat paanut odottavat suojassa työmaalle kuljettamista varten heti kun sen aika tulee.
”Kaikki on mennyt tässä projektissa hienosti ja niin kuin on sovittu. Itse olen tyytyväinen siihen päätökseen, että kirkkoon tehdään nyt uusi paanukatto, ja toivottavasti lopputulos tyydyttää myös seurakuntalaisia”.

Paanukattoremontin kokonaiskustannusarvio on reilut puolitoista miljoonaa euroa. Talouspäällikön mukaan summaan on tehty myös varauksia niin sanottujen yllättävien menojen varalta, joita tällaisissa peruskorjauksissa tahtoo usein tulla.
Paanujen vaihdon lisäksi tehdään Oulaisten kirkkoon samalla myös muuta remonttia. Uusiksi menevät sammutusjärjestelmä, sähkökytkennät sekä katon yläpohjan lämpöeristys.
”Nämä ovat ne isoimmat remontit ja siihen päälle on vielä kaiken maailman pienempiä juttuja, joita tässä kannattaa samalla tehdä”, sanoo Mervi Heikkilä-Matinlauri.

Takaisin Jutut -sivulle